Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

16. oktober 2009

Blågrøn Enebærbusk på Ovstrup Hede

På Oustrup Hede ved Nørre Linå og ca. 5 km øst for Aulum i Midtjylland har man åbenbart foretaget hedepleje for nogle år siden – med godt resultat! Der er ung hede i god genvækst, men med kun få plantearter mellem lyngen – endnu da. Alle større vedplanter er tilsyneladende blevet fjernet med hård hånd – med undtagelse af spredte eksemplarer af arterne Skov-Fyr og Ene.

Men en enkelt af enebærbuskene er mere blågrøn i farven og desuden mærkeligt lav og forkrøblet, selv om den ser ud til at være flere årtier gammel. Måske er den bare mishandlet af de mange krondyr på stedet, men flere af de almindelige Ener er mere høje og ranke. Der ligger også mange tilsyneladende friske kviste inde under den blå busk, måske nylig faldet af pga. de sidste dages hårde nattefrost.

Detaljer i nålene viser, at det ikke er nogen Almindelig Ene (Juniperus communis), men en eller anden haveart – trods det, at der ikke er tegn på nogen beplantning eller på tidligere bebyggelse på stedet.

Jeg har forgæves forsøgt at bestemme busken til Kinesisk Ene (Juniperus chinensis), men det er det ikke. Har nogen et forslag til, hvad det så kan være?

Den er tilsyneladende spontan på lokaliteten – velsagtens fra en fugleklat en gang i 1900-tallet. Har vi her det første eksemplar af en kommende invasiv art? Hvem ved noget?

Jeg har forsøgt at tage nogle billeder af den i regnvejr, og komprimeret dem. Kan man se, hvad det er?

hilsen fra Henry


Foto: MC-arbejder på knæ for den Blå Ene.

De senest indberettede arter i Naturbasen: