Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

29. juli 2003

SLANGEØRN

Søger man efter et ”varmt” sted at iagttage fugle i Danmark lige nu, kunne Lille Vildmose i Nordjylland sagtens være stedet. Området er præget af stor uforstyrrethed, sparsom bebyggelse, og er desuden afgrænset af Høstemark skov i nord og Tofte skov i sydøst. Midt imellem ligger så Tofte sø.

Syd for Tofte sø breder der sig en stor slette, som virker meget eksotisk og fremmedartet efter danske forhold. Denne overskues bedst fra en bakketop nær landsbyen Smidie, med en pragtfuld udsigt ind over området med Tofte sø ude i venstre side af "billedet" og et landskab til højre herfor som giver mindelser til Extremadura, som en af iagttagerne har sammenlignet stedet det med.

Siden d. 20.7 har stedets virkelige scoop været en Slangeørn. For et par dage siden fandt man sågar yderligere en Slangeørn i området. Er man heldig, kan man opleve at se de to fugle lege sammen i luften over skoven eller mosen (som f.eks. i dag d. 29.7). Der er højst sandsynligt tale om fugle, der befinder sig i 2. kalenderår, begge af lys type. De virker generelt hvide, den ene med mørk strube og halssider, den anden med helt lys strube og halssider.

En medvirkende årsag til at fuglene forbliver i området kunne være, at det efter sigende skulle vrimle med hugormeyngel ude på sletten i øjeblikket.

Hvordan finder man det? Kør fra ved den sydlige afkørsel mod Smidie på hovedvejen mellem Kongerslev og Bælum. Drej til højre på første grusvej på højre hånd (der står et ”til salg” skilt). Fra toppen af vejen er der fin udsigt ud over store dele af mosen. Samme sted vil man måske også være heldig at se områdets ynglende Trane-par.

Foruden de to eksemplarer af Slangeørn byder området også på daglige observationer af Kongeørn (en adult fugl + en 2-3k), Havørn (ligeledes en adult + en 2-3k, holder gerne til nær Tofte sø og skarvekolonien), Stor Hornugle, Rørhøg (f.eks. 3 hanner set d. 28.7), Rød Glente, Hvepsevåge samt en del Musvåge og Tårnfalk. Desuden går der rygter om Lærkefalk; 2 fugle skulle være at se over Portlandsmosen i vest nær det sted hvor tværvejen der fører ud mod øst, begynder.



Ydermere kan man iagttage det særlige insektliv, der især er knyttet til højmoser. Dette gælder f.eks. guldsmede som Lille Kærguldsmed og sommerfugle som Moseperlemorsommerfugl, men også en del andre arter.

Oversigtsforholdene er fine; der er som nævnt bakken ved Smidie, men også fugletårnet nord for Tofte sø og et fugletårn inde midt i Høstemark skov (nær vinterens ørnefodringsplads). Som om dette ikke var nok, er Åge V. Jensens fonde i færd med at bygge yderligere 3 fremragende fugletårne i området. De to er næsten færdige. Det ene står i den østlige ende af tværvejen, der skærer igennem Portlandsmosen (dvs. i den sydøstlige udkant af Høstemark skov), det andet står tæt på den nordsyd-gående landevej, ca. 2 km nord for Øster Hurup (tæt ved p-pladsen i forb. med campingpladsen) – fra dette tårn kan man uden videre betragte Kronvildt og Vildsvin på forholdsvis tæt hold på en slette lige foran; i teleskop kan man virkelig studere dyrene. Det 3. tårn er endnu ikke påbegyndt, men vil blive bygget nær søbredden af Tofte sø.

Det er lidt kompliceret at argumentere for en Spaniensrejse lige nu, sådan som vi får det hele serveret herhjemme. Selv temperaturen passer.

Peter Nielsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: