Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

16. november 2009

3 kongeørne samme dag

Det milde vejr og udsigten til en smule sol, havde i går, d. 15.11.09, lokket os til Lille Vildmose, NJ. Inden vi nåede området, viste Lindenborg ådal os 3 pibesvaner og dejligt mange sangsvaner, 145, som alle rastede og fouragerede.

I Høstemark var der i den nordlige del, i moseområdet syd for Høstemark Skov, også sangsvaner i luften med det samme, rigtig pænt med flokke der ankom og kunne høres i det fjerne inden de kunne ses, i alt ca. 150 fugle: www.fugleognatur.dk/gallery... . Sammen med disse mange grågæs og andefugle. Især krikænder overraskede talmæssigt. Vi var noget forbløffede over, at luften pludselig var fuld af fugle der var lettet fra vandfladerne – op mod 650 krikænder, ca. 150 pibeænder og lige så mange gråænder. Vi troede at det kunne være ørne, der var på spil – men på et tidspunkt opdagede vi en smuk og rigtig velnæret ræv, som listede rundt nede mellem vandfladerne!

Kort efter fik vi af en anden fuglekigger udpeget en kongeørn, der rastede i en stor gran i nærheden. Den sad ubevægelig og kunne fint studeres i teleskopet på ca. 200 m afstand indtil den fløj ganske lavt over terrænet mod syd og landede efter 100 m. Vi tog nu en afstikker til den sydlige del af Vildmosen og fandt sædgæssene, som fouragerede sammen med en lille flok canadagæs og en håndfuld blisgæs. Da vi styrede nordpå igen, så vi en kongeørn flyve langsomt og med smukt løftede vinger (v-form) op mod Høstemark Skov. Tilbage ved udgangspunktet så vi nu 2 kongeørne sidde i en stor gran: www.fugleognatur.dk/gallery... . Vi indrettede os på at også de på et tidspunkt ville tage turen op mod Høstemark – og tog imens imod alt, hvad der passerede: dobbeltbekkasiner, et par stor kobbersneppe, sjaggere, bjergpibere, en stor flok grønsisken, bjergirisker, fjeldvåge, flere musvåger, tårnfalke, kvækerfinke og bogfinker, gulspurve og bomlærker. Men de to ørne rørte sig ikke ud af stedet. Der gik vel 2 timer. Vi var igen nede ved sædgæssene, måske bare en ti minutters tid – og da vi returnerede til kongeørnene, var træet tomt! Der stod en lille gruppe fuglekiggere på stedet, hvor vi var startet, og de fortalte at ørnene havde passeret, i lav højde… og de havde såmænd set fuglene overvældende godt, på deres vej til overnatning i skoven.

Det var pludselig koldt nede i gummistøvlerne.

Nå, vi kørte NØ ud af mosen og fik umiddelbart efter foræret en blå kærhøg, en smuk gammel han gled som et lysende spøgelse ind foran os. (Jeg, P., var dog lidt for langsom på aftrækkeren): www.fugleognatur.dk/gallery...

Vi tog til Egense, ca. 7 km mod N. Ved færgehavnen stod der nogle vadefugle. Mens vi betragtede flokken af ryler og rødben (3 + 26), lettede disse pludselig. Kort efter opdagede vi at en vandrefalk jog efter flokken, fulgtes med den og befandt sig et par meter højere oppe, og pludselig greb den en af rylerne i flugten. Falken fløj videre med byttet og nu fik vi øje på endnu en vandrefalk, ca. 10 m over den første. De to fugle fløj nu gradvis mod S, men ikke særlig hurtigt, den nederste med byttet i fangerne. Efter størrelsen at dømme, var den nederste en hun og den øverste en han.

Klokken var ikke mere end ca. 15.30, men lyset på denne dejlige dag begyndte allerede at svinde. (Vi kan se, at der ydermere opholdt sig 2 havørne ved Tofte Sø, som vi desværre ikke nåede frem til. Også Portlandmosen valgte vi fra, selv om der af andre blev set stor tornskade. Vi tænkte ellers på at gå ind og finde multebær i vintertilstand...) Det bliver nu alt for hurtigt mørkt på denne årstid. Man når ikke det, man gerne vil. Kører hjem i mørke.

De senest indberettede arter i Naturbasen: