Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

31. juli 2003

EU vil hjælpe Tøndermarskens fugle

Det ser ud til at det bliver EU og direktiverne, der redder den danske natur fra regeringens og fra miljøministerens nedskæringer. Dansk Ornitologisk Forening har klaget til EU-kommissionen over Danmarks forvaltning af Tøndermarsken, og kommissionen truer nu med at retsforfølge Danmark.

Dårlig forvaltning af Tøndermarsken, har fået bestanden af fugle i til at dale drastisk gennem de sidste 20 år. Fra 1986 til 2000 er antallet af ynglene viber er dalet fra 1457 par til kun 81 par. For den sjældne sortterne faldt antallet af ynglepar fra 65 til 3 par. Samme procentvise fald i bestandene gælder for næsten alle fuglearter i Tøndermarsken.

Det er den intensive landbrugsdrift, der har resulteret i for kraftig dræning af jorden for vand, hvilket mindsker fuglenes fødegrundlag. Samtidig trampes mange reder og æg i stykker, da der lukkes for mange kreaturer ud på markerne.

Tøndermarsken er udpeget som EF-fuglebeskyttelsesområde og EF-habitatområde. Her i gennem har Danmark forpligtiget sig til at tilgodese fugle, dyr og planter i området. Den manglende overholdelse af direktiverne, tvinger nu EU til handling.

Miljøminister Hans Christian Schmidt mener, at løsningen for Tøndermarskens fugle er frivillige aftaler med landmændene og vil ikke lovgive på området. Det lader altså endnu en gang til, at miljøministerens visioner ligger mere til landmændenes side end til fuglenes og naturens.

Læs mere om fuglene i Tøndermarsken i DMU´s TEMA-Rapport fra 2000: www.dmu.dk...Tema35.pdf

De senest indberettede arter i Naturbasen: