Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

10. december 2009

kirsebaer og cyanid

Läste lige en gammel tråd om den populäre havebusk laurbärkirsebär (Prunus laurocerasus) hvor dens karakteristiske marcipanlignende lugt blev nävnt, ligesom muligheden at eksperimentere med den som krydderi i snaps. Det kan måske blive til en spändende drik - hvis man nu er til russisk roulette. Alle Prunus (fersken, kirsebaer, blomme, mandel, slåen, häg, mirabelle, aprikos) indeholder cyanogene forbindelser, som dog mangler i selve frugtködet hos de fleste. Den dyrkede mandel er en mutant som mangler stoffet, som ellers findes i rigt mål hos vildformen (dödlig dosis for en voksen ca. 30 mandler). Laurbärkirsebär indeholder store mängder af stoffet som, når et blad knuses eller er ved at visne, brydes ned i sukker, det marcipanduftende bensaldehyd og hydrogencyanid. I en tekst (Bogverket Djurens Värld) om insektindsamling rekommenderes laurbärkirsebärblade til "dödsglaset" hvor det afgiver cyanid, som dräber meget hurtigt. Dette er särlig vigtig ved sommerfuglefangst, som jeg har forstået det. Et "ökologisk" eller i hvert fald billigt alternativ til köbte kemikalier? Jeg ved ikke hvor kendt dette er i entomologkredse - det er måske "old news".

vh,

Mats

De senest indberettede arter i Naturbasen: