Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

5. januar 2010

Løkke svigtede miljøet i 2009

En halvhjertet kamp mod den globale opvarmning og en ligegyldighed overfor den danske naturs forfald. Løkke svigtede miljøet i 2009. 2010 bør stå i naturens tegn.



2009 blev et sort, sort år for naturen og miljøet. Året startede ellers lovende med regeringens løfter om et stort, grønt udspil, "Grøn Vækst", der skulle offentliggøres i januar. Fogh havde kridtet banen op og erklæret "grøn revolution" på Venstres landsmøde i 2008. Det var hans politiske projekt. Dengang.

Siden viste det sig, at hans personlige projekt var posten som generalsekretær i Nato. Foghs grønne revolution døde, og med overdragelsen af statsministerposten til Løkke forsvandt alt, hvad der måtte have været af genopdaget grøn politik i et sort hul.

Løkke talte nok om klimatopmødet som en stor og krævende begivenhed. Men blomsten var ikke groet i hans have, og hans tilgang var fra starten halvhjertet og uden handlekraft. Løkke havde ikke eneansvaret for, at Københavneraftalen blev så vag. Men som vært var hans manglende engagement og hans mangel på markante udmeldinger en stærkt medvirkende årsag.

"Grøn Vækst" skulle have været det store politiske udspil, der forenede landbrug, natur- og miljøbeskyttelse. Men da udspillet endelig kom hen på foråret efter Løkkes tiltræden, var det ikke andet end en plan for udbygning af svineindustrien. Den lovede storstilede plan for naturen var pist væk.

Ude i landet fortsatte oppløjningen af brakarealerne uden de miljø- og naturmæssige modforanstaltninger, som regeringen havde lovet. Og på grund af for få ressourcer i kommunerne, kunne privatpersoner og Danmarks Naturfredningsforening dokumentere, at beskyttede naturområder kun er beskyttede på papiret. Ude i landet bliver de uden konsekvenser pløjet op i hundredvis. I en enkelt kommune i Nordjylland blev der registreret over 300 overtrædelser!

Miljøministeriet forsøgte i 2009 at lancere en naturkanon, der skulle skabe øget folkelig bevidsthed om Danmarks naturværdier. Men selv om regeringens kanonudvalg for længst har afsluttet arbejdet, er der stadig ikke fundet penge til at skrive og offentliggøre kanonen. Det ligner det rene pjat.

På Venstres landsmøde i november 2009 lancerede Løkke sine 10 visioner for Danmark. Visionerne er blottet for udmeldinger om miljø, natur eller bæredygtighed. Besynderligt lige op til det største internationale topmøde på dansk jord om netop miljø.

I sin nytårstale nævnte Løkke grøn teknologi i frustration over, at andre og langt større lande nu er fuld gang med at overtage Danmarks førerposition. Danmark ligger imidlertid blot, som regeringen har redt gennem otte år, og navnlig som Løkke har redt i 2009. På klimaområdet er Danmark sejlet gevaldigt agterud, og der forestår en stor opgave, hvis vi igen skal op i front.

I 2010 har Danmark sammen med alle andre EU-lande forpligtet sig til at standse naturens tilbagegang. Endnu er regeringen og Løkke tavse om, hvordan Danmark skal leve op til dette mål, og hvordan Danmark skal reparere på de omfattende skader, som en slap miljøpolitik har påført den danske natur gennem de seneste år.

Miljøpolitisk har 2009 stået i klimaets tegn. Måtte 2010 stå i naturens tegn. Politikerne har lovet det. Befolkningen bør kræve det. På egne og Danmarks vegne kan vi ikke være andet bekendt.

Godt nytår!

Se også Politiken:

blog.politiken.dk...


De senest indberettede arter i Naturbasen: