Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

1. februar 2010

Regeringen svigter skov og klima

Vi skal bevare Jordens resterende skovområder, og vi skal genskabe skov nogle af de steder, hvor vi har ryddet den.

Sådan er budet fra alverdens klimaforskere. Hvis vi holder op med at rydde skov og i stedet begynder at genskabe nogle af de skove, vi har fældet, kan vi på ganske få år reducere verdens menneskeskabte udledning af CO2 med ikke mindre end 25 %.

Derfor var bevaring af skov en af de få konkrete handlinger, alle lande var enige om at anbefale i Københavnererklæringen, som var resultatet af klimatopmødet i København.

Verdens skove fungerer som et enormt kullager, der for øjeblikket binder kul svarende til 900 mia. tons CO2. Når skovene skrumper, frigives CO2, men når de vokser, optages CO2. For tiden rydder og afbrænder vi hvert år et samlet skovareal på omkring halvanden gange Danmarks areal. Det betyder udledning af ca. 5,5 mia. tons CO2. Det skal stoppes, og så skal vi til at genetablere nogle af de skove, vi har fældet.

Danmark kan også bidrage. I 1989 vedtog regeringen faktisk en national plan om at fordoble skovarealet i Danmark i løbet af højst 100 år. Senest i år 2089 skal vi nå op på, at skoven dækker ca. 22 % af landet. Planen betyder, at vi hvert år i gennemsnit skal etablere omkring 40 km2 ny skov. Indtil nu har tempoet kun været det halve.

Ud over at være godt for klimaet, leverer skov stribevis af andre goder. Skoven holder på jorden, beskytter og skaber rent drikkevand, sikrer en stabil produktion af ved til tømmer, industri og energi, skaber flotte landskaber, læ og værdifulde, rekreative områder til gavn for mennesker, planter og dyr.

Alt dette, klimaforskernes udmeldinger og Københavnererklæringen er en særdeles stærk opbakning til regeringens plan fra 1989.

Men planen er langt fra virkeligheden. Tværtimod har den nuværende regering lige besluttet at skære ambitionerne for etablering af skov i Danmark ned til omkring 1/3 af det niveau, der blev vedtaget i 1989. Det er sket med projekt Grøn Vækst.

Eksperter i miljø, klima og skovbrug ryster på hovederne over denne ulogiske konsekvens af Grøn Vækst, der jo netop skulle bidrage til at løse miljøproblemer.

I lyset af udviklingen på klimaområdet, Københavnererklæringen og Danmarks klimaforpligtelser, bør regeringen erkende sit fejlgreb og sikre, at Danmark lever op til planen fra 1989.

---

Du kan kommenterer her eller direkte på bloggen i Politiken blog.politiken.dk...


De senest indberettede arter i Naturbasen: