Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

18. august 2004

Verden er ikke så lille endda..

Lagt på www.berlingske.dk 18. august 2004 kl. 03:30

Ukendt fugl opdaget i filippinsk regnskov

Af Jens Ejsing

Forskere har opdaget en hidtil ukendt fugl. Den er så sjælden, at den kræver særlig beskyttelse.

I den isolerede og dybe regnskov på den filippinske ø Calayan har forskere fundet en hidtil ukendt fugleart, der formentlig er så fåtallig og sjælden, at den er i fare for at uddø, hvis der ikke bliver gjort noget for at redde den.

Fuglen er på størrelse med en krage og er forløbig blevet døbt Calayan-riksen, og forskerne skønner, at der højst er 200 par tilbage af arten, der bl.a. lever langs vandløb og er så godt som ude af stand til at flyve.

Selvom Calayan-riksen er ny for videnskaben, så er den dog kendt af de lokale. De fanger den i beskedent omfang.

Fuglen har ifølge forskerne formået at overleve trods dens ringe antal, fordi den lever langt væk fra rovdyr og mennesker. Næsten alle beboere på øen på 186 kvadratkilometer lever i en by sydpå. Mange kilometer væk fra fuglens habitat på øens midte, som der endnu ikke er veje ind til.

Calayan-riksen kan komme i alvorlige problemer, fordi den ikke kan flyve og ikke er vant til rovdyr. Eksperterne frygter, at kommende vejbyggeri på øen vil føre til, at der bliver opført bebyggelser i fuglens leveområde, hvilket ikke alene vil betyde ødelæggelse af dens habitat, men også at den kommer til at stå over for rovdyr som katte og rotter, som den ikke kan flygte fra.

Der er dog håb for fuglen. Naturbeskyttelsesorganisationer og den lokale borgmester vil gerne gøre hele Calayan til et beskyttet naturområde.


De senest indberettede arter i Naturbasen: