Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

9. maj 2010

spiselig stenmorkel - god men hvor giftig?

I Sverige er der en lang tradition for at spise den "spiselige stenmorkel" Gyromitra esculenta. Giftstoffet (som danner det meget reaktive stof metylhydrazin) beskadiger nyrer og lever. Man har i lang tid kendt giftigheden, og at man ved kogning eller törring kan fjerne en stor del af giftstofferne. Törring skal helst kombineres med kogning. I äldre böger rekommenderes 4 minuters kogning, lidt nyere rekommenderer 10 min kogning. Selvfölgelig bruger man ikke kogvandet, som indeholder det meste af giftstofferne. De seneste rekommendationer går på at små mängder af gift stadigväk er til stede i svampen, og at man helst helt skal undgå den. Jeg har spist en del af den, og selv efter 10 minutters kogning smager den fantastisk - isär stegt (på svag varme) i lidt smör. Men hvis man spiser den skal det i hvert fald ikke väre meget eller ofte - selv om den smager godt er en nyretransplantation en lige lovlig höj pris.

Mats G.

De senest indberettede arter i Naturbasen: