Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

31. maj 2010

Hjælp!- Definition på læhegn og succesion til ny type bevoksning.

Hej

Vi er som jordbrugsteknolog-studerende ved at skrive vores afslutningsprojekt og arbejder på en større fredningstilsynsopgave for en kommune. Kort skitseret handler det om tilsyn, hvor området er underlagt en landskabfredning, hvor formålet om det åbne landskab, med dets topografi og konturer skal bevares. Til dette er diverse bestemmelser som foreskriver hvilke type beplantninger der er tilladt m.m. Som det i dette tilfælde (af mange andre), er mange af sagerne, særlig henvendt på læhegnsbeplantning, men også tilgroning af tidligere mindre enkeltstående træer, der er blevet vurderet lovlige eller ulovlige jf. bestemmelser, ansøgninger og dispensationer. Her handler det i sidste ende, ofte om et subjektiv skøns-spørgsmål fra en myndigheds-medarbejder, da definitionerne på hvilken slags beplantning der er tale om, ofte er svært udefineret, men også svært at tyde i landskabet.

Problematikkerne i vores tilfælde er således omkring bevoksning og beplanting af læhegn i områder med landbrugsdrift. Det linieformede læhegnsbeplantning kan ved succesion opløse sin egen type som læhegn, hvis denne med tiden vokser markant i bredden og altså ikke bliver plejet. Denne kan blive til remise, smal skov m.m. Men hvad er så lige den præcise definition og hvilket ”målebånd” tager man lige i brug, for hegnsloven siger heller ikke noget om dette? Yderligere lyder en definition her at læhegn kan være op til 7 rækker, men er ikke præcis og understøttet (www.landbrugsinfo.dk...7_d.pdf )

Hvis nogen har erfaringer og kommentarer til dette vil det være af stor interesse herfra. Ligeledes hvis der kendes til relevante og understøttende og afgørende sager fra Naturklagenævnet herom, vil det være meget påskønnet.

På forhånd mange tak, og god dag til alle.

Mvh Danny

De senest indberettede arter i Naturbasen: