Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. september 2010

Jordlignende planet i kredsløb om Gliese 581

Astrophysical Journal har publiceret en meget interessant artikel om planeterne, der kredser om stjernen Gliese 581 i stjernetegnet Vægten ca. 20 lysår fra os.

Det viser sig, at mindst en af planeterne ser ud til at have de helt rette betingelser for, at der kan være liv på den. Den er hverken for tæt på eller langt fra dens sol. Det og flere andre forhold gør, at astronomerne er meget optimistiske.

Afstanden på 20 lysår betyder, at vi ikke i nærmeste fremtid kan smutte derud og se om der er liv, men kraftigere kikkerter kombineret med forfinede teknikker, vil gøre det muligt at komme med gode estimater om f.eks. atmosfærens sammensætning. Det vil være en god indikator på, om der f.eks. er flydende vand på overfladen.

Astronomerne har snart fundet op mod 500 planeter, der kredser om stjerner udenfor vores solsystem, men langt de fleste af dem, har med meget stor sandsynlighed ikke liv på sig. Man taler om en beboelig zone rundt om stjernerne, og mange planeter er enten for tæt på stjernen eller for langt væk fra den.

Her finder man så endelig en, der ligger lige der, hvor den skal og de foreløbige undersøgelser tyder på overfladetemperaturer der varierer fra 10-70 grader.

Astronomerne er langt fra at kunne udtale sig om, hvorvidt der er liv på planeten, men der er ingen tvivl om, at den har et meget stort potentiale.

Litteratur:

Steven S. Vogt, R. Paul Butler, E. J. Rivera, N. Haghighipour, Gregory W. Henry,

and Michael H. Williamson, 2010: The Lick-Carnegie Exoplanet Survey: A 3.1M_ Planet in the

Habitable Zone of the Nearby M3V Star Gliese 581; Astrophysical Journal, 29/9 2009: arXiv:1009.5733v1

Den fulde artikel er online her (PDF): arxiv.org...1009.5733v1.pdf

NASAs omtale kan man finde her: www.nasa.gov...gliese_581_feature


De senest indberettede arter i Naturbasen: