Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. oktober 2010

Opdateret viden om nogle svampearters spiselighed/giftighed

Der er rejst tvivl om en flere svampes spiselighed/giftighed både generelt og for en vis procentdel af befolkningen.

Jeg kan lige komme i tanker om:

Honningsvamp coll. (især Mørk Honningsvamp skulle udgøre et problem). Nogle mennesker tåler ikke Honningsvampe.

Tåge-Tragthat (skal ikke kunne tåles af visse personer)

Hekseringshatte (specielt problemer med Violet Hekseringshat, evt. p.g.a. manglende gennemstegning):

Rød Birkerørhat (skal ikke kunne tåles af visse personer, evt. problemer i forbindelse med alkoholindtagelse).

Violet Ametysthat (kan ophobe Arsen, evt. være carcinogen i et eller andet omfang):

Netstokket Indigorørhat (skal ikke kunne tåles af visse personer, evt. problemer i forbindelse med alkoholindtagelse).

Gulnende champignoner med anisduft i Ager-Champignongruppen: Kan ophobe Cadmium (men betyder det reelt noget med begrænset indtagelse af svampen, spisning en 5-6 gange i løbet af året o.s.v.)

Hvilken skånsom metode anbefales til at finde ud af, om man tåler honningsvampe, Tåge-Tragthat m.v.?

Grå Blækhats antabusvirkning er jo velkendt, og behøver næppe diskuteres her. Men er en lignende virkning kendt fra andre svampe.

Problematikken omkring Netbladhat er velkendt; men er det kun hos visse personer, at den kan fremprovokerer det antigen-antistofkompleks, der kan få de røde blodlegemer til at klumpe sig sammen.

Ja, det var en ordentlig mundfuld. Men det er sikkert godt med en samlet fremstilling af den eksisterende, nogenlunde accepterede viden her på Fugleognatur, som jo ses og bruges af mange svampeinteresserede. - Hvem lægger for?! :-P

Et et i øvrigt en skrøne eller en velbevidnet realitet, at nogle mennesker er genetisk disponerede for ikke at kunne smage bitterstofferne i Galderørhat, og derfor finder, at den smager udmærket? 8-)

De senest indberettede arter i Naturbasen: