Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

9. oktober 2010

Hvad hedder elefantgræs?

Navnet Elefantgræs har på dansk været brugt om flere ting, men nu mener man vel forskellige typer af slægten Miscanthus med dettet navn.

Den nye britiske flora (Stace 2010) skriver, at det kun er de store Miscanthus Xgiganteus, der kan kaldes Elephant-Grass på engelsk. Men på dansk er det vel efterhånden i brug om alle slagser af slægten, også havesorterne, og altså ikke kun brugt om de moderne energiafgrøder.

De gammeldags haveformer skulle hovedsagelig høre til arten Miscanthus sinensis; måske dog også til M. sacchariflorus. Det siges at være forvoksede hybridsorter mellem disse to, der har givet ophav til den store M. Xgiganteus, som måske mere korrekt hedder M. Xogiformis.

Elefantgræs kan godt forvilde i Danmark, f.eks. med underjordiske udløbere fra haveaffald. Det eneste anerkendte navn, som er kommet med i F&N, er den gammeldags Miscanthus sinensis.

Her er en lille mark med tilsyneladende M. sinensis fra en mose syd for Stauning. Jeg kan ikke se, at denne afgrøde skulle være noget andet end det, der anerkendes i F&N. Men det stemmer ikke godt med, at de moderne sorter skulle tilhøre hybriden M. Xgiganteus.

Hvem kender en flora, der kan give korrekt artsnavn til de forskellige slagser i slægten Miscanthus?

hilsen fra HENRY


Foto: Henry Nielsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: