Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

19. august 2003

Sjælden musling genfundet i Odense Å

Den tykskallede malermusling (Unio crassus) er denne sommer genfundet i Odense Å. Det er glædeligt og overraskende, fordi Danmarks Miljøundersøgelser ellers har betragtet den som uddød, ikke bare på Fyn, men i hele landet. Og det er et godt tegn, fordi arten stiller store krav til miljøet.

Det var en miljøtekniker fra Fyns Amts Natur- og Vandmiljøafdeling, som gjorde opdagelsen under rutinemæssige undersøgelser af de fynske vandløbs miljøtilstand. Muslingen blev fundet flere steder – fra omkring Stenløse og opstrøms til Lundegård. Flest er der tilsyneladende ved Kratholm, og muslingen er næppe sjælden her, hvor åen har sine naturlige slyngninger.

Fundet er måske nok overraskende, men muligheden blev nævnt i en rapport om amtets "miljøtilsyn i 2002", som amtet udsendte her i foråret.

Optimismen skyldtes, at ikke mindst de større fynske vandløb er blevet meget renere de senere år, samt at den lille karpefisk – elritsen - også trives i Odense Å og flere andre fynske vandløb. Og hvorfor nu det? Jo – muslingens larver snylter i deres første levetid på netop elritsens gæller, mens de f.eks. ikke kan bruge en ørred som vært. Så uden elritser, uddør muslingen.

Den tykskallede malermusling kan blive op til 10 cm lang og har nogle usædvanligt tykke og kraftige skaller. Alligevel er den svær at finde, fordi den lever nedgravet på fast sandbund og kun stikker lidt af bagenden med dets ånderør op over sandet. Det kræver derfor en vandkikkert og klart og ikke for dybt vand at finde den.

Muslingen er i tilbagegang over det meste af Europa. Den er derfor en af de arter, som findes på det såkaldte EF-habitatdirektivs lister over planter og dyr, som kræver særlig beskyttelse.

Habitat betyder levested. Og et sådant levested er Odense Å. Danmark har derfor udpeget det meste af dette vandløb, samt 3 af dets tilløb, som særligt "habitatområde". Det betyder, at vandløbet ikke må ændres til skade for bl.a. muslingen. Det betyder også, at Danmark har forpligtet sig til at forbedre artens levemuligheder.

Fyns Amt vil af denne grund søge EU om midler til en større restaurering af de strækninger af Odense Å, som blev reguleret i 1950’erne. I Tyskland har miljømyndighederne allerede restaureret vandløb for at forbedre muslingens levevilkår.

Fyns Amt har indtil nu kun fundet relativt store eksemplarer af den tykskallede malermusling. Derfor er det usikkert om de yngler med succes, hvilket er nødvendigt for at bestanden kan betragtes som levedygtig. Findes der også små muslinger, er det et godt tegn. Men de er meget sværere at finde end de store.

Muslingerne kan dog blive 15-20 år, nogle endda over 30 år. Så de har nogle år til at skaffe sig efterkommere – hvis forholdene er til det.

Fyns Amt vil fortsætte med at holde øje med den genfundne musling. Det er f.eks. meget sandsynligt, at den findes på egnede strækninger nær den Fynske Landsby eller omkring Brobyværk. Muslingen findes muligvis også i tilløbene Sallinge Å og Hågerup Å, hvor den sidst er set for 10-20 år siden.

Ansvarligt politisk udvalg:

Trafik- og Miljøudvalget, udvalgsformand Poul Weber

Faktuelle oplysninger:

Sektionsleder Peter Wiberg-Larsen, Natur- og Vandmiljøafdelingen, telefon 65 56 18 41.


Foto: Thomas Eske Holm

De senest indberettede arter i Naturbasen: