Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

5. november 2010

Op mod 5,5% beskyttet natur er forsvundet

Noget af den beskyttede natur er forsvundet, mens andet er kommet til. Samlet giver det en afvigelse på 15-21 % i forhold til det registrerede areal med beskyttet natur. Det viser en stikprøveundersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet af de områder som er beskyttet af Naturbeskyttelseslovens § 3.

Danske naturtyper som heder, overdrev, moser, enge, strandenge og søer er beskyttet af Naturbeskyttelseslovens § 3. Disse naturtyper er beskyttet, uanset om de er registreret eller ej, men registreringen tjener til at giver myndigheder, lodsejere og offentlighed et overblik.

De beskyttede områder, de såkaldte § 3-arealer, blev kortlagt i begyndelsen af 1990’erne af amterne, der før kommunalreformen i 2007 havde ansvaret for naturbeskyttelse. Denne opgave ligger nu hos kommunerne.

Der har i de senere år været flere eksempler på, at beskyttet natur er forsvundet til trods for beskyttelsen. Det har svirret i luften med mange forskellige bud på problemets omfang, men det har skortet på statistisk pålidelig dokumentation. By- og Landskabsstyrelsen har derfor bedt DMU om at undersøge udviklingen i de beskyttede naturtyper fra 1995-2008 i forbindelse med ministeriets § 3-serviceeftersyn.

DMU har i løbet af sommeren 2010 lavet en stikprøveundersøgelse af 500 kvadrater på 1 km2(svarende til ca. 1 % Danmarks areal). Stikprøverne er fordelt på 21 tilfældigt udvalgte kommuner, men dog således at alle tidligere 14 amter er repræsenteret. I hver kommune er der foretaget tolkninger af luftfotos fra 1995 til 2008 i 25 kvadrater. Ved at sammenligne den arealanvendelse man kan se på luftfoto med den vejledende registrering af § 3-arealer i Danmarks Miljøportal, har vi eftersøgt naturområder som er blevet opdyrket, tilplantet, opfyldt, bebygget eller på anden måde forandret mod lovens hensigt. Samtidig har vi set efter områder, som ikke har været registreret som § 3-områder, men hvor nyeste luftfoto antyder, at der kan være tale om beskyttet natur. Resultaterne af luftfototolkningerne er efterfølgende evalueret af de udvalgte kommuner med henblik på at vurdere om arealerne er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, og om de registrerede aktiviteter er i konflikt med lovgivningens bestemmelser.

Vi har nu indsamlet alle data og har dem under behandling. De foreløbige resultater viser dog allerede nu, at virkeligheden mange steder afviger fra den registrerede natur, og at § 3-kortlægningen i Danmark derfor er mangelfuld. Da ændringerne er sket over så relativt kort tid, peger resultaterne også på, at der kan være brug for at udvikle metoder til en mere effektiv løbende overvågning af den beskyttede natur. Undersøgelsen viser at:

• Der er fundet uoverensstemmelser på godt 7 % af det areal, der i dag er registreret som beskyttet natur. Disse afvigelser kan have flere årsager: de kan skyldes fejl i registreringen, tilgroning på grund af manglende pleje eller der kan være tale om et egentligt tab af beskyttet natur.

• Det samlede tab af beskyttet natur ligger mellem 2 % og 5,5 %. De hyppigste årsager til tab af beskyttet natur er opdyrkning og bebyggelse. Beskyttede naturarealer kan være ødelagt uden tilladelse eller med dispensation fra myndighederne.

• Der er fundet oversete eller potentielt nye § 3-arealer, der ikke er registreret i Danmarks Miljøportal i dag. Disse arealer svarer til en mulig forøgelse af det registrerede naturareal på 8-14 %.

• Den samlede afvigelse fra den vejledende registrering ligger således mellem 15 og 21 %. Den store usikkerhed på vurderingen skyldes, at der er betydelig variation i tabet af beskyttet natur mellem de undersøgte naturtyper og kommuner, samt at der er betydelig usikkerhed i kommunernes vurdering af om konfliktområderne virkelig repræsenterer beskyttet natur. Den mangelfulde dokumentation af naturindholdet i mange af de beskyttede naturområder har derfor stor betydning for usikkerheden på vurderingen af problemets omfang.

Tabet af beskyttet natur efter opdyrkning og bebyggelse er en trussel mod biodiversiteten i Danmark. DMU vurderer dog fortsat at tabet af areal og kvalitet som forårsages af ophørt græsning og høslæt på de beskyttede naturtyper i dag udgør en større trussel mod den biologiske mangfoldighed.

DMU har løbende orienteret By- og Landskabsstyrelsen om resultaterne. Den endelige rapport er under udarbejdelse og vil indeholde en detaljeret gennemgang af disse. Rapporten vil blive offentliggjort i december.

Kontakt: Seniorrådgiver Bettina Nygaard, tlf. 8920 1549, bny@dmu.dk; seniorforsker Rasmus Ejrnæs, tlf. 8920 1515, rej@dmu.dk; forskningschef Flemming Skov, tlf. 8920 1525, fs@dmu.dk

Kilde: DMU (www.dmu.dk...)


Foto: Eksempel på opdyrket og ødelagt §3-naturareal

De senest indberettede arter i Naturbasen: