Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

7. januar 2011

Udsætning af eghjort?!?!

Jeg faldt for nylig over en artikel i Stiften, hvori der stod, at man seriøst overvejer at udsætte tyske eghjorte i Dyrehaven nord for København.

For at citere fra artiklen, stod der "Eghjorten kan ... komme til at nyde godt af nogle af 13 millioner kroner, der er blevet afsat på finansloven til at beskytte truede arter og sikre biodiversitet. Nogle af midlerne kan blive brugt til at genudsætte eghjorten i Danmark.” Der står videre ”... at eghjorten er på en mulig liste over arter, der kan blive genintroduceret i den danske natur.” og at ”... Der bliver arbejdet på at få mere naturskov i Danmark, og det vil alt andet lige give den bedre levevilkår” og ”.. at eghjorten er en oprindelig dansk dyreart, og at det dermed giver mening at genudsætte den. Samtidig kan den være med til at sætte fokus på naturen, fordi den er så spændende et dyr at se på.”

Nu stopper festen eddermame snart. I dag har jeg lige læst om et fantastisk kær i Midtjylland, hvor engtroldurt, skedestar, loppestar og tonsvis af gøgeurter er akut truet af tilgroning, ligesom Naturstyrelsen andre steder tilsyneladende prøver at omgå Habitatbekendtgørelsen, når det kommer til konflikter mellem fx markfirben og entreprenante borgere.

I naturen er eghjorten er en fremragende indikator for naturkvalitet. Når vi udsætter dem i metermål, er den til gengæld kun indikator for folks dårskab. Hvis man genskaber ordentlige levesteder, skal eghjorten nok komme tilbage. Selv om det tager lidt tid. Der er vel i øvrigt en grund til, at der ikke har været eghjort på Nordsjælland siden 1870, mens den overlevede meget længere ved Vejle!

Jeg har hørt, at sagen virkelig bliver diskuteret i EFU (Entomologisk Fredningsudvalg), så det er åbenbart ikke bare en avis-and.

Man må da sige, at forslaget fra den daværende Skov- og Naturstyrelse fint lever op til deres daværende slogan: "Vi skaber natur og oplevelser." Vorherre til hest. Heldigvis har den nye Naturstyrelse et bedre slogan: "Vi skaber rammer for natur og mennesker!"

Lad det venligst blive ved rammerne. Natur er det, der kommer af sig selv.

De senest indberettede arter i Naturbasen: