Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. oktober 2006

Bestemmelse af korsedderkop og lignende arter

Slægten Araneus rummer i DK 5 arter, der bliver store og iøjnefaldende. Dertil 2 små, som jeg springer over her. Hos alle arterne er bagkroppen stor og tyk, undtagen hos voksne hanner, og de laver alle hjulformede spind. Bagkroppen er pigmenteret i varierende farver, men hos alle arter er der huller i pigmenteringen, så man kan se ind til de indre organer, hvor der er ophobet hvide krystaller af guanin. Derved fremkommer de hvide pletter, der hos korsedderkoppen danner et kors. Størrelsen, formen og mængden af pletterne varierer fra art til art, men også mellem individer, og gør bestemmelsen vanskelig af og til.

Araneus angulatus- stor pukkelhjulspinder- lever i varme, lysåbne skove eller varme skovbryn, men er meget sjælden. Har to tydelige pukler ”skuldre” forrest på bagkroppens overside. Herimellem ses en stor, hvid plet, hvorimod der ikke er andre hvide pletter på bagkroppen www.fugleognatur.dk...LB00573.jpg .Brystpladen (sternum) mellem benene på forkroppens underside er sort med en tydelig lys midterstribe. Dette ses ikke hos de andre arter i slægten. Er p.t. kun kendt fra Silkeborg-Ry-kanten og fra et enkelt individ taget ved Nakskov. Den er kønsmoden om foråret, men kan findes fremme som subadult helt hen til november. Som voksen bliver den op mod 2 cm. stor, og laver spind på op til en meter i diameter.

Araneus alsine- orangehjulspinder- er altid smukt orange til skrigende pink. Selv ben og forkrop er røde med kun svage mørkerøde tværstriber. Hos tykke individer er huden spændt mest ud, og farven er derfor mest intenst pink hos hunner, der lige har lagt æg. Bagkroppen er jævnt afrundet og har mange små hvide pletter af ret ens størrelse, til forskel fra de nedenstående arter www.fugleognatur.dk...LB00011.jpg. Orangehjulspinder bliver omkring 1 cm, og er altså en af de mindre arter. Den er sjælden og lever helt overvejende i næringsfattige områder som birkemoser med lysninger med blåtop, lyng og klokkelyng. Der er dog enkelte fund fra græsdominerede enge ved Salten Langsø. Den laver et lille hjulspind ca. 20-40 cm over jorden. I spindet hænger den et blad, typisk af birk, som den spinder sammen til et kræmmerhus. Herinde sidder den godt gemt, og den bliver således ikke opdaget, hvis man ikke leder efter den. ”Søgebilledet” er således et kræmmerhus, der hænger frit i luften lavt over jorden. Arten er kønsmoden i juli-september.

De resterende arter er mere synlige, men kan også lettere forveksles. De har deres egen ”jizz” og kan med lidt øvelse ret let adskilles. Til at øve sig kan man bruge nedenstående tips.

Araneus diadematus- korsedderkop- har som regel et markant kors på ryggen og i øvrigt meget sparsomme hvide tegninger. Hos store hunner er pigmenteringen dog ofte afvigende, og de hvide pletter kan være reducerede som på ovenstående billede eller kan helt mangle. Der kan også være flere store hvide pletter, der kan sløre indtrykket af et kors www.fugleognatur.dk/gallery...

De bedste kendetegn i det tilfælde er at bagkroppen altid er mere eller mindre trekantet, og at der ofte er antydningen af små pukler på bagkroppens bredeste sted www.fugleognatur.dk/gallery... De ses lettest skråt fra siden. Korsedderkop findes stort set overalt, bortset fra mørke skove og arealer med for kort vegetation. Benene er tydeligt tværstribede, til forskel fra Orangehjulspinder. Unge individer er ikke synderligt variable, men har stort set altid et tydeligt kors og trekantet bagkrop.

Araneus quadratus-kvadratedderkop- findes almindeligt på heder, enge, overdrev, i moser og andre åbne arealer med vegetation på ca. 1 meters højde. Den er kønsmoden i sensommeren, og er på det tidspunkt stor og mægtig med kuglerund bagkrop www.fugleognatur.dk/gallery... Faconen adskiller den dermed fra korsedderkop Som regel har den en ren grundfarve, der dog kan variere enormt. Navnet hentyder til 4 store hvide pletter, der udgør en firkant på bagkroppens overside. Der går desuden en bred hvid streg frem over bagkroppens forkant. Øvrige pletter er langt mindre og mangler ofte helt, selvom der oftest er et hvidt, bølget bånd ned langs med flanken. De 4 store pletter og den brede streg ses også hos hannerne, men da deres bagkrop ikke er udspilet, sidder pletterne tættere sammen og ligner en lille tændstikmand med korte arme og ben.

Benene er tydeligt tværstribede.

Araneus marmoreus- marmoreret hjulspinder- er betydeligt mere sjælden, og findes overvejende i birkemoser eller lignende fugtige skovbryn. Den er ekstremt variabel i grundfarven, og har typisk en supplerende pigmentering hen over de hvide pletter, så de ikke er hvide, men grønlige, orange eller gule www.fugleognatur.dk/gallery... Pletterne er også meget varierende i størrelse, og kan danne kors og en tydelig firkant som hos kors- og kvadratedderkop. Benene er tydeligt tværstribede. Der ses hyppigt en helt karakteristisk form, pyramidatus www.fugleognatur.dk/gallery..., der er gul med en sort trekant på ryggen, ligesom helt små unger af korsedderkop. Denne form kan som større individ ikke forveksles med andre arter. Nominatformen kan dog være vanskelig at skelne fra de to lignende arter.

Forveksling marmoreret hjulspinder-kvadratedderkop:

Vigtigst:

Begge arter har på forkroppen en sort midterstribe, der hos kvadratedderkop er bredest fortil, lige så bred som afstanden mellem de midterste øjne www.fugleognatur.dk/gallery... Hos marmoreret hjulspinder spidser den lidt til fremefter, og er allerforrest smallere end afstanden mellem de midterste øjne www.fugleognatur.dk/gallery...

Grundfarven er sjældent ren som hos kvadratedderkop, men har som regel en mørk marmoreret nettegning, der ligner appelsinhud eller tilfældige ”strint” med farve. Dette ses især på flankerne www.fugleognatur.dk/gallery...

Forveksling marmoreret hjulspinder-korsedderkop:

Kun atypiske voksne hunner af korsedderkop, hvor korset mangler eller er sløret som nævnt ovenfor, kan forveksles. Så er det til gengæld ofte svært. Hos marmoreret hjulpinder er kroppen dog aldrig trekantet, og har aldrig pukler som korsedderkoppen. Bagkroppen hos marmoreret hjulpinder er som regel bredest på midten, og er altid jævnt afrundet. Den omtalte mørke marmorering på flankerne ses heller ikke hos korsedderkoppen.

Forveksling kvadratedderkop-korsedderkop.

Sjældent noget problem, da atypiske individer af korsedderkop snarere ligner marmoreret hjulspinder. Kvadratedderkop kan have svagt markerede hvide pletter, men har altid mere kuglerund bagkrop end korsedderkop.

Reference: Bellmann, Heiko, 2006: Kosmos-Atlas Spinnentiere Europas. Franck-Kosmos Verlag Stuttgart.


Foto: Lars Bruun

De senest indberettede arter i Naturbasen: