Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

1. marts 2011

Kemminx''s landbrug - hvad er det?

For en del år siden, vist i 1997, var jeg på ferie på Samsø og besøgte der en landmand, der drev en variant af økologisk landbrug, der vist kaldes Kemminx''s landbrug. - Det gik vistnok som overordnet princip ikke at tilføre jorden næringsstoffer overhovedet, men at tilstræbe forhold, hvor svampe og mikroorganismer kan bringe næringsstofferne hen til de dyrkede planter. Af samme grund gjaldt det om ikke at vende jorden, hhv. ikke vende forstyrre den for meget, for ikke at ødelægge dens biologiske strukturer.

Det indholdt vist også nogle halvreligiøse over- og undertoner a''la Rudolf Steiner. De gider jeg ikke diskutere. Men for en miljøbiolog lyder det da ikke som en umulig tanke det der med svampene og mikroorganismerne. Svampemycelier kan flytte rundt på rigtig mange næringsstoffer og har især betydning for transport af vand, fosfor og mikronæringsstoffer; i mykorrizaforhold er de helt afgørende for forsyningen af værten hermed.

Det bliver jo så også et spørgsmål om, hvor mange mikronæringsstoffer og hvor meget (plantetilgængeligt) fosfor man reelt fjerner ved afhøstning. Naturlige græsningsenge kan jo være ret frugtbare. Og tænke f.eks. på de store bestande af store planteædere, som savannen kan kaste føde af til.

Men altså: Har I nogle meninger om, hvad der er op og ned i den sag?

Det er jo principielt rigtigt, når det konventionelle landbrug kritiserer det økologiske landbrug i ideel form for ikke at kunne redegøre for, hvordan mikronæringsstoffer og fosforpuljer genetableres.

Men hvad hvis nu, det reelt kun er men meget lille del af den naturlige næringstofpulje, der fjernes ved afhøstning af afgrøder, når man accepterer et ikke oppustet produktionsniveau.

Det har jo også meget rigtigt været nævnt, at vi skal udvikle produktionsformerne i de økologiske landbrug - og passe på, at det ikke kommer til at ligne det traditionelle for meget.

Så kan vi måske også finde et passende svar på det tradionelle landbrugs jammer over ikke længere at kunne producere fødevarer og kalorier til 3-4 x befolkningens antal mennesker - og hvordan verden så vil gå af lave.

De senest indberettede arter i Naturbasen: