Brændenælder Balkan-style
Der skal bruges: brændenældeskud (en god portion, da mængden falder kraftigt sammen ved kogning/stegning) frisk, syrlig ost, som f.eks. feta pandekager med boghvede frisk yogurt salt og peber efter smag. Man laver en almindelig pandekagedej uden sukker, hvor ca. halvdelen af melet udgøres af boghvedemel. Konsistensen skal være sådan at pandekagerne bliver middeltykke. Lav en stak pandekager på en mellemstor pande. Prøv at få dem så ensartet runde som muligt, da de skal stables ovenpå hverandre som en "lagkage". Det ideelle er, hvis man kan ramme en størrelse, der passer i en springform - men det kan sagtens laves uden form. Skyl, rens og stuv brændenælderne med salt og peber (husk at osten som regelen er salt). Hak nælderne let og lad dem dryppe helt af (knug dem evt. for at få al væden ud. Lav en "lagkage" med skiftevis pandekager, smuldret feta ost og brændenælde stuvning. Sørg for at lave jævne lag. Man vil bruge ca 5 pandekager - alt efter tykkelse - hvilket altså giver 4 lag med "fyld" idet både bund og top udgøres af pandekage. Bag "lagpandekagen" i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 10 min. Hvis man har brugt springform, så åbnes formen forsigtigt, når pandekagerne er kølet noget ned. Serveres en smule lun med et lag frisk yogurt, efter udskæring i individuelle portioner (skæres ud ligesom lagkage). Normalt vil man altså komme yougurt på sin egen portion på tallerknen, men hvis det serveres for gæster ser det pænt ud, hvis yougurten at smurt på hele anretningen - gerne drysset med hakket purløg. I en madpakke kan man have yogurten i et separat bæger. Retten er meget mættende! Rester kan varmes op dagen efter - men naturligvis kun, hvis der ikke er kommet yougurt på. Jens |