Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. marts 2011

Det centrale problem i vores landbrugsproduktion

- er foruden miljøpåvirkningerne af naturen er angiveligt, at energiinputtet målt i kalorier eller kilojoule er af størrelsesordenen dobbelt så stort som outputtet.

Energiinputtet er bl.a. brændstof til maskiner, fremstilling af produktionsredskaber (maskiner, bygninger,veje), import af foderstoffer, gødning, sprøjtemidler og transporten forbundet hermed. Og også energi til transport af slutprodukterne.

Outputtet er fødevarer o.a. varer til markedet. Det er et bruttoregnskab. En del af "spildprodukterne" i produktionsprocessen genbruges delvis i form af gylle, husdyrgødning o.s.v. - men ofte på en meget uhensigtsmæssig måde.

Alt i alt putter man altså ca. dobbelt så meget energi ind i systemet som man trækker ud af det.

Hertil de samfundsmæssige omkostninger omkring natur og miljø.

Før i tiden var energioutputtet større end inputtet. Det vendte angiveligt i Danmark ca. 1974, hvor outputtet blev mindre end inputtet.

For økologisk landbrug er resultatet langt mere energimæssigt gunstigt, men jeg har ikke kunnet finde konkrete beregninger eller skøn. - Har andre nogle?


Denne forvridning kan ikke skyldes andet end, at man af forskellige grunde har valgt at sætte markedsmekanismerne ud af kraft for landbrugssektoren. - At sætte markedsmekanismerne ud af kraft for at sikre natur og miljø er OK med mig som socialist. Men det er jo mildest talt ikke, hvad der er tale om her.

Her må være noget at redegøre for for vore vulgærliberalister i Liberal Alliance og Venstre!


De senest indberettede arter i Naturbasen: