Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

12. oktober 2004

Ny chimpanseart?

Ifølge bl.a. BBC, skulle der være fundet en ny primat i Congo. Om det er en gorilla eller chimpanse - eller en helt ny slægt - vides endnu ikke. Se evt. linket her: news.bbc.co.uk...3730574.stm

New Scientist - et populærvidenskabeligt tidsskrift - opstiller tre hypoteser om kræets slægtskab.

1) Det er en ny art.

2) Det er en stor Chimpanse

3) Det er en hybrid mellem gorilla og Chimpanse

Hvis 2) er rigtig, må 1) nødvendigvis også være det, da en vægtforøgelse på 30-40% og en højdeforskel på en halv meter, ligger langt ud over artsvariationerne hos chimpanserne (tre arter: troglodytes, paniscus og bonobo)

3) er et vildskud. Menneskeaberne er bl.a. vha. mitochondrielt DNA, blevet kortlagt på kryds og tværs, og der er genetisk alt for langt mellem Gorilla og Pan. De kan ikke hybridisere, og ville heller aldrig gøre det. De lever geografisk adskilt og har vidt forskellig adfærd.

Udfra de - ret dårlige - billeder at dømme, ligner det mest en chimpanse, men dyret sover på jorden, som gorillaerne, og ikke i træerne som chimpanser. Det har derudover en meget markant saggital kam ("køl" midt på kranietaget, hvor kæbemusklerne mødes), igen et gorillakendetegn.

14/10: Fandt nogen flere billeder af dyret, der må siges at være ret stort i forhold til en normal chimpanse. karlammann.com/bondo-fall2004

Nederst på siden, kan man klikke sig videre til billederne.

Men interessant er det jo, hvis vi kan føje et nulevende eksemplar til vores fætre og kusiner blandt menneskeaberne.

De senest indberettede arter i Naturbasen: