Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

21. maj 2011

Fosfor som mangelvare

Jeg hørte en genudsendelse af den udmærkede udsendelse "Natursyn" på P1 her i de stille morgentimer, hvor der ikke er så mange der ringer elle mailer :-)

Fosfor er essentielt for både planter og dyr, indgår bl.a. i opbygningen af vores arvematerialer: DNA og RNA og i vigtige energitransportører i organismen som ATP, ADP o.s.v. (ingen dårlige vittigheder tak! Dette er ikke et biokemikursus! ;-) ),

Der var et interessant emne om fosfor som (kommende) mangelvare. Alle omstændigheder skal ikke gennemgås her, men det meste af det fosfor der tilsættes både jord og husdyr (i form af foder, tilskudsfoder) stammer direkte eller indirekte fra import. - Der er altså på ingen måde tale om bæredygtighed eller effektiv recirkulation.

Meget fosfor hentes fra miner, hvor enten aflejringer af fuglegødning eller mineralske og vulkanske fosforholdige bjergarter udnyttes, men de kendte reserver er meget begrænsede og noget vi kan se en ende på.

Meget af den fosfor der bringes ind fødevareproduktion recirkuleres ikke, men forefindes sendere i slam på bunden af søer m.v., hvor det i realiten er utilgængeligt. En del fosfor recirkuleres som spildevandsslam. Men det må man af gode grunde ikke bruge i økologisk landbrug, bl.a. fordi det er forurenet med andre ubehagelige fremmedstoffe). - Der sker en vis recirkulation i form af gylle og husdyrgødning, der udbringes, men taget her her meget stort.

I jordbunden er kun få pct. af fosforreservene tilgængelige for organismerne som plantetilgængeligt fosfor. Det meste er kemisk hårdt bundet og utilgængeligt for planterne. - Dog har mange svampe enzymsystemer, der kan mobilisere det bunde fosfor og lade det flyde til planterne via deres mykorrhiza; dette er en helt afgørende mekanisme i naturen, især på ret næringsfattig bund, hvor svampenes fosfortransport er afgørende for at de kan vokse planter.

Naturen har effektive mekanismer til recirkulation af kvælstof: nitrifikation og denitrifikation. Recirkulationen af fosfor er ret lidt effektiv og kan - menneskelige aktiviteter frarregnet - tage adskillige millioner år.

Men summa summarum:

Plantetilgængeligt fosfor bliver en mangelvare i nær fremtid, specielt p.g.a. den meget intensive landbrugsproduktion med vægt på især svin. Og p.g.a. de fråseriet med stoffet og de dårlige recirkulationsmekanismer.

Så hvis I er trætte af kun at snakke om CO2 og menneskeskabte klimaændringer, så er der et vigtigt emne her :-P

De senest indberettede arter i Naturbasen: