Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. august 2011

Biodiversitetsindeks - findes det?

Findes der et anvendeligt biodiversitetsindeks, d.v.s. en håndterlig måde at kvantificere og sammenligne biodiversitet på?

Jeg har selv nogle forestillinger om, at der må skelnes mellem lokal, regional og global biodiversitet? Også national måske?

Antallet af naturtyper skal også indgå i indekset, vel bortset fra det lokale?

Man skal medtænke, at nogle værdifulde naturtyper er relativ artsfattige, f.eks. heder og klitter, men at de så har arter, som ikke findes andre steder.

Nå, hvad siger I?

Vi kan jo begynde med at se på, hvordan man sammenligner biodiversiteten for forskellige lokaliteter/nærområder, er kun omfatter 1 eller få naturtyper:

Vandhuller: Åbent vand, vanddækket rørsump og bredzone.

Mosedrag: mose, eng og evt. vand og vanddækket rørsump.

Hede: hede, hedemose.

Vi bliver jo ligesom nødt til at kunne kvantificere. Jeg er sjældent i tvivl om, hvad biodiversitet er i praksis.

En anden frugtbar indfaldsvinkel er: antal aktuelle arter sat i forhold det antal, der (burde) kunne være i den naturtype; det er faktisk lettere og mindre indviklet, end man skulle tro.

Man kan også kombinere et med et pointsystem, hvor truede arter gav rigtigt mange point. En skråning med Fruesko eller en skovkant med Blåtoppet Kohvede eller en skov med Rød Glente og Havørn er jo guld værd.


De senest indberettede arter i Naturbasen: