Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

26. september 2003

Skyd skarven

Dagens leder i Berlingske Tidende omhandler skarverne på Fugleøen i Sortedams Sø.

Den følger her i sin fulde længde:

Skyd skarven

En sag for borgmesteren og folket

Naturen er ved at snige sig ind på livet af københavnerne. Den grimme, grovædende skarv, hvis ulækre afføring på kort tid slår alt levende ihjel under den sorte fugls kolonier, har slået sine krumme kløer i Fugleøen i Sortedams Sø i hovedstadens hjerte og etableret sig med reder og det hele.

Dette naturens Christiania må stoppes omgående, og heldigvis har teknikborgmester Søren Pind hurtigt indset, at her er en sag, som han kan vinde.

Ganske vist er jagtbestemmelserne allerede sidste år ændret således, at det er muligt at begrænse en skarvbestand, hvor den gør påviselig skade. Men desværre er det ikke skadeligt nok, at nogle ligegyldige træer på Fugleøen går ud. Desværre er der heller ikke nogen bundgarnsfiskere i Sortedamssøen, som kan påstå sig truet af fuglens plyndringer. Eksperter påstår ligefrem, at skarven gør nytte ved at æde skidtfisk i søen og skabe mere lys omkring den.

Sådanne videnskabelige argumenter lader Søren Pind sig næppe stoppe af. Folket vil støtte ham. For skarven er grim at se på, den flyver grimt, og den ser uhyggelig ud, når den sidder i spøgelsesagtige, døde træer og lufter sine kantede vinger.

Det virkelige problem er imidlertid ikke Fugleøen, men skarvens antal ude ved kysterne, langt fra København. Skovejere derude har i årevis kæmpet for at få tilladelse til at begrænse eller fordrive skarvkolonier, og en enkelt gang har en af statens egne skovfogeder endda grebet til selvtægt og fældet en hel skarvkoloni. Jo, det er en fugl, der vækker skarpe følelser og får mænd til at gribe efter skydevåben og motorsave.

Hvis skarvens boligaktion i København kan få byfolket til at indse, at skarven skal under strammere kontrol, også langt fra hovedstaden, har Fugleøens afgang ved en naturlig død ikke været forgæves. Måske kan vi endda lære at sætte pris på skarven igen. God jagt. Skyd skarven.



Foto: Anni Nielsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: