Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. september 2003

Hør kronhjortens brøl netop nu

Her i september og oktober har kronhjorten sin brunsttid. Derfor er det netop nu muligt at høre hjortenes imponerende brøl i de mørke timer, hvor de bejler til hindernes gunst. De kan blive op til 2,5 meter, veje 170 kg og have et gevir med 12-14 ender, som bruges her i brunsttiden når der kæmpes om hinderne.

Der findes ca. 7000 kronhjorte i Danmark, fortrinsvis i Jylland hvor den oprindelige danske stamme findes. Kronhjorten er et udpræget skovdyr der hovedsageligt træffes i vores største skove med moser eller kildevæld. Rold Skov, Lille Vildmose og Klosterheden Plantage er gode lokaliteter for kronhjort. På Sjælland kan den bl.a. ses i Dyrehaven ved København.

Allerede i ældre stenalder var kronhjorten et vigtigt jagtdyr i Danmark og i det 19. århundrede var den truet af udryddelse. Heldigvis vendte udviklingen og der findes i dag en stor og sund bestand. Men nedlæggelse af en kronhjort er forbundet med en stor prestige blandt jægere, og det har desværre medført en skæv køns- og aldersfordeling i bestanden. Kun 2% af hannerne bliver over 7 år gamle, fordi geviret er et eftertragtet trofæ. Det er et problem fordi hannerne topper fysisk og erfaringsmæssigt i sine sene år, og fordi de går tidligere i brunst end yngre dyr, hvilket øger kalvenes mulighed for at overleve.

Følg observationerne af kronhjort her: www.birdwatch.dk/art2natur...

De senest indberettede arter i Naturbasen: