Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

11. oktober 2011

Frugter af enårige Sonchus-arter

Sonchus asper (ru svinemälk) og S. oleraceus (almindelig s.) ligner hinanden, men der er forskelle i bladenes form, störrelsen af bladrandens torne, lövets farve og måske blomsternes farve og störrelse. Der er dog en hel del indenartsvariaton, og man ser ganske ofte individer som er sväre at henföre til art. Frugterne er ligesom planten i övrigt temmelig ens, men der er noge klare forskelle som kan ses under lup (10X, eller helst 20 X). Jeg kiggede på nogle individer i Universitetsparken (Aarhus) idag, og det ser ud til at frugtkaraktererne er meget stabile. Stace (New Flora of the British Isles) bruger frugtkaraktererne i artsnöglen. Her tre forskelle

1. Sonchus asper har signifikant mindre frugter, men da der er et vist overlap er denne karakter ikke så anvendelig.

2. Som framgår af billedet har Sonchus asper (til höjre) kun tre ribber på längs på hver side af frugten, hverimod oleraceus har 4-6. Dette er en af de rigtig gode skillekarakterer.

3. Så er der de noget bölgede tvärfurer som findes hos oleraceus og mangler hos asper. Her skal man rimelig höjt op i forstörrelse, men karakteren er til at stole på.



Foto: Anni Sloth/Mats Gustafsson

De senest indberettede arter i Naturbasen: