Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

7. december 2004

Rhodos, Grækenland

Om sommeren kan man flyve billigt og direkte til Rhodos fra flere lufthavne i DK, hvis man rejser sammen med charterturister. Ture derned arrangeres bla. af Apollo Rejser og Dansk Folkeferie. Jeg var dernede på feltekskursion i september, hvor temperaturen er ved at være tålelig.

Rhodos by er et rent turisthelvede, så det kan anbefales at man bosætter sig længere nede på SØ-kysten, f.eks. i Lindos, hvor man er tæt på gode lokaliteter som Lindos Bay og St. Paul´s Bay. Derudover falder priserne på restauranter og overnatninger mærkbart, når man kommer væk fra de mest befolkede områder. Den gamle bydel i Rhodos by, er dog et besøg værd, trods mængden af turister. Den bærer præg af både korsridderne og århundreders tyrkisk indflydelse.

Øen overflyves af mange trækfugle, primært i april og september-oktober, men der er også en del faste. En detaljeret liste over de fjerede, og gode observationslokaliteter på Rhodos kan ses her:

www.fatbirder.com...greece_rhodes

Af andre hvirveldyr er geder - og i særdeleshed deres efterladenskaber - klart dominerende, men vi så også mange firben og gekkoer. Leder man lidt, er der mange spændende edderkopper, insekter og skorpioner. Så to forskellige skorpionarter, men kunne kun umiddelbart identificere den ene, en Mesobuthus sp. (sandsynligvis gibbosus). Rhodos er også kendt for de meget specielle "vind edderkopper" Galeodes.

Er man til snorkling/fridykning byder Rhodos på et væld af fisk, børsteorme, søpølser, søpindsvin, koraller og nøgensnegle, og mens man er oppe for at få vejret, kan man nyde synet af isfuglene, der ivrigt spejder ned i vandet. Vil man dykke/fridykke, må man ikke snyde sig selv for Ladiko Bay, hvor en forkastning lige udenfor bugten, har dannet en lodret væg på omkring 40 m, hvilket giver en dramatisk effekt både visuelt og i faunaskift. Vandtemperaturen er omkring 24 C i september, så holder man sig i gang, kan man blive i vandet et par timer. Husk ekstra bly. Middelhavet er meget salt.

Floraen er begrænset sidst på sommeren, da der ikke falder regn på øen fra juni til september. Eneste kulturplante jeg så var oliventræer. I felten er lave hårdføre planter som timian dominerende.

For de geologisk interesserede kan det nævnes, at Rhodos er tektonisk aktiv. Der er jævnligt mindre jordskælv dernede og SØ kysten er gennemskåret af forkastninger. I kalkstenen (gult stads!) i området omkring Lindos, er mange fossiler utroligt velbevarede. Man kan f.eks finde ret store (ø 10 cm) pectinider (musling, Shells logo).

Man må frit udføre almindelige fossiler fra Grækenland. De bliver først sure, hvis man prøver at tage arkæologiske artefakter med hjem.



Foto: Michael S Jensen

De senest indberettede arter i Naturbasen: