Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. februar 2012

Planteavl, dyrkning og næringsstoffer

En betydelig del af miljøproblemerne til lands og til vands skyldes, at der tilføres afgrøderne langt flere næringsstoffer end de kan binde i deres vækst.

Da gødning og næringsstoffer var og er billige, har man avlet på afgrøder, der kan udnytte store mængder næringsstoffer op til høje koncentrationer, d.v.s. vækstkurven i forhold til tilført gødning har først fladet ud ved meget høje koncentrationer af næringsstoffer, hvor det negative så har været, at der også var stort tab af næringsstoffer til omgivelserne. Men strategien kunne betale sig fordi næringsstoffer var billige.

Mit spørgsmål, som måske kan virke naivt, men ikke "påtaget" naivt er:

Kunne man ikke løse mange udvasknings- og nedfaldsproblemer ved at avle på afgrøder, der havde en mere effektiv udnyttelse af næringstoffer tilført i mindre mængde?

Hvis nu næringsstofferne blev dyre, ville man sikkert gå igang med et avlsarbejde, der rettede sig ind efter dette!

Jeg refererer også til diskussionen om "nøjsomhedsplanter". Det er planter, der kan gennemføre deres udvikling med langt mindre mængder næringsstoffer.

Hvorfor prøver vi ikke at avle på afgrøder, der har nøjsomhedsplanternes egenskaber?

"Kontraproblemet" er jo så, at der er så mange landbrug, især svinebrug, der har svært ved at komme af med næringsstofferne. Næringsstoffer er billige! Og markedsøkonomien retter sig ind efter dette - og ikke efter natur og miljø.

Men prøv at tænke tanken!


De senest indberettede arter i Naturbasen: