Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

20. januar 2007

Endnu en ny dansk cikade

Så er der igen fundet en ny cikadeart i Danmark. Denne gang er der tale om en blodcikade: Cercopis vulnerata. Hvis vi følger tyskerne, så skal den på dansk hedde ”almindelig blodcikade” –men måske er det lidt tosset, da vi (i al fald indtil nu) kun har den ene art ?

Den nye cikade blev fundet i Frøslev Plantage d. 7. & 8. juni af Viggo Mahler og mig selv, da vi var dernede for at lede efter biller. Og der var rigtig mange, så arten har øjensynlig etableret sig.

Den lever i lysninger og langs skovveje, hvor den sidder i vegetationen, især i urtevegetation, men også oppe på buske og træer.

Den nye blodcikade er ca 1 cm lang og dermed en af vores største cikader. Arten kan med sin røde og sorte farvetegning ikke forveksles med nogen anden dansk cikade, men der findes en ret lignende art i Nordtyskland, som måske også finder vej hertil – hvem ved? Den hedder fyrreblodcikade.

Det bliver spændende at se om arten vil sprede sig norpå i Danmark – så hold øje med den fremover! Den findes i maj-juli.

Du kan læse mere om det nye fund i det netop udkomne hæfte af Entomologiske Meddelelser: P. Jørum & V. Mahler: Blodcikaden Cercopis vulnerata Rossi, 1807 – endnu et nyt markant insekt i den danske fauna (Auchenorrhyncha: Cercopidae); bd. 74, hæfte 2: 165-168.

PS: Billedet er desværre ikke blevet skarpt, men viser dog hvordan kræet ser ud.



Foto: Palle Jørum

De senest indberettede arter i Naturbasen: