Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

5. januar 2005

Mange vilde dyr undgik tsunamien i Asien

De foreløbige meldinger fra Sydøstasien forlyder, at de vilde dyr nåede at flygte fra tsunamien i Det Indiske Ocean. Dette er ifølge en ekspert indicier på, at dyrene besidder en sjette sans mht. at kunne mærke naturkatastrofer før de opstår. De få meldinger om registrerede døde dyr der indtil nu er kommer fra katastrofeområderne, omhandler alle domesticerede arter som hunde, katte og geder.

Fra Sri Lanka´s Wildlife Department lyder meldingen, at der ikke er fundet døde vilde dyr i Yala National Park, hverken elefanter, tigere eller sjakaler, selv om flodbølgen oversvømmede områder 3 km ind i parken fra havet. Det samme gælder for tilsvarende områder i Indien.

Der er ofte frem sat hypoteser om, at vilde dyr kan forudsige jordskælv, vulkanudbrud og andre naturkatastrofer. Især fugle er der mange rapporter om, ifølge Clive Walker, der er forfatter til mange bøger om Afrikansk Dyreliv. Men det har desværre indtil videre vist sig umuligt at bevise, da man ikke kan foretage denne type test i laboratoriet eller som et feltforsøg.

Debbie Marter, der arbejder med vilde tigere på Sumatra mener, at dyrene har en så god en hørelse, at de kunne høre flodbølgen på lang afstand og derfor kunne nå at flygte. Desuden kunne der have været vibrationer i jorden eller ændringer i det atmosfæriske tryk som dyrene kunne sanse og derved blive advaret.

Kilder:

boingboing.net

aljazeera.net


De senest indberettede arter i Naturbasen: