Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. januar 2007

Om ræveskab

Ang. foranledningen til denne tråd www.fugleognatur.dk...show_message

Ræveskab har siden 1980erne været en uhyggelig epidemi i Danmark, først på Bornholm, siden i Jylland og nu på Sjælland, og denne sygdom hos ræven menes at være et nyt fænomen på vore breddegrader.

Skab, som er en lille mide (0,2-0,4 mm), optræder hos flere forskellige værtsdyr, og hos mennesket kaldes sygdommen Fnat. Faktisk mener de fleste forskere, at miden oprindeligt udviklede sig hos mennesket, men gradvis tilpassede sig til at leve på forskellige dyr, især sådanne, som er i tæt kontakt med mennesket, som hunde og svin. Fra hunden fandt den siden vej til ræven, antagelig i et af de lande, hvor forvildede hunde er hyppige. Den smitter især ved tæt kontakt, enten direkte, via soveplads eller når hund og ræv snuser til hinandens efterladenskaber.

Når vi siger, at det er naturens orden, bør vi derfor huske på, at mennesket spiller en stor rolle for forekomsten af denne sygdom. Vores måde at leve sammen med hinanden og med dyrene på, har igennem historien betydet store muligheder for udbredelsen af denne og mange andre epidemiske sygdomme, som pest og aids. Det er også i høj grad muligt for mennesket igen at decimere disse tilstande, hvilket vi allerede i høj grad har gjort, såvel for vores egen art, som for husdyrene. Når vilde dyr angribes af en sådan epidemi, er det straks vanskeligere for os at gøre noget effektivt ved sagen.

Jeg mener dog, at vi er etisk og moralsk forpligtet til at gøre, hvad vi kan, for at afhjælpe dyrenes lidelser i sådanne situationer. Dvs. vi bør så vidt muligt aflive de svækkede dyr, eller, såfremt det ikke er muligt, tilkalde kvalificeret hjælp for at denne barmhjertighedsgerning kan gennemføres. Aflivning tjener yderligere det formål at undgå smittespredning i nabolaget fra det syge dyr. Yderligere information om ræveskab og praktiske forholdsregler:

www.dyrenes-beskyttelse.dk...raeveskab

www.dyrefondet.dk...raeveskab.pdf




De senest indberettede arter i Naturbasen: