Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. januar 2007

Vedbend ødelægger motorcykel

Dr.dk skriver i dag i netudgaven om planten Vedbend, som ellers bl.a. er så fortræffelig til at lokke svirrefluer m.m. til:

En vedbend skulle egentlig have prydet gavlen på et hus i det sydøstlige Aalborg. Men så begyndte det at gå galt. Og nu har den drilske klatreplante kostet husejeren 130.000 kroner.

Ejeren af såvel hus som vedbend plantede klatreplanten op ad en brandgavl for flere år siden. Men den begyndte at kravle ind mod naboen. Til sidst tog den fat om naboens tag - og da taget skulle skiftes, gik det for alvor galt.

Så galt, at Vestre Landsret nu har dømt plantens ejer til at betale en erstatning på 90.000 kroner til naboen, og sagsomkostninger på 40.000 kroner.

Planten ødelagde en motorcykel

Da taget skulle skiftes bad vedbendejerens nabo om at den påtrægende plante blev fjernet. Men da de ikke kunne blive enigeom, hvem der skulle gøre hvad, skar den forurettede nabo planten ned.

På den måde mistede den rodfæstet i muren og væltede ned i planteejerens have, hvor den beskadigede en motorcykel. Nu blev hus- og planteejeren vred, og krævede 33.000 kroner i erstatning for det hærværk, som naboen havde forøvet.

Men naboen der havde skåret planten ned, krævede 109.500 kroner - nemlig det beløb, det kostede at fjerne planten, og reparere brandkam og gavl efter plantens hærværk mod murværket.

Naboen fik ret

Både byretten og landsretten gav naboen ret. For det er helt i orden at plante en vedbend, men man skal holde murværket bagved ved lige. Og det havde husejeren forsømt i mange år, og skal derfor betale, hvad det koster.

At naboen ikke fik det fulde beløb dækket, skyldes ifølge landsretten, at huset blev forbedret ved reparationen - dermed er det blevet mere værd.


vh/Peter


De senest indberettede arter i Naturbasen: