Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

12. januar 2005

Snæblen skal reddes.

Danmarks største naturprojekt siden Skjern Å skal redde snæblen

Danmark har udarbejdet et projekt til 100 mio. kroner, som skal redde den meget sjældne fisk, snæblen. Skov- og Naturstyrelsen, Ribe Amt og Sønderjyllands Amt har sammen med Tønder, Ribe og Bramming Kommuner samt Sydvestenergi sikret 50 mio. kroner til projektet, og går nu efter de sidste 50 mio. kr. i EU. Naturprojektet omfatter en lang række delprojekter i fire sydvestjyske vandløb. Bl.a. gøres 13 spærringer i vandløb passable for snæblen. Det skaffer fisken adgang til at gyde på yderligere 130 kilometer vandløb. Desuden etableres vådområder langs vandløbene, hvor snæblens larver kan vokse op. Projekterne bliver til gavn for en lang række dyre- og plantearter – som f.eks. storken – der lever ved vandløb og vådområder.

"Gennemførelse af projekterne vil medføre et betydeligt løft af den sydvestjyske miljø- og naturkvalitet. I omfang herhjemme er det kun Skjern Å-genopretningen der er større", siger vicedirektør i Skov- og Naturstyrelsen, Jens Peter Simonsen, der tilføjer: "Vi glæder os over de penge, som det allerede er lykkedes at øremærke til projektet sammen med amter, kommuner og Sydvestenergi, og vi håber nu på støtte fra EU, så vi får mulighed for at sætte en redningsindsats i gang, der giver en langsigtet forbedring for snæblens levevilkår"

Snæblen findes kun i de større vandløb med tilløb til Vadehavet, og hvor den før også forekom i Tyskland og Holland, er dens globale udbredelse i dag begrænset til den danske del af Vadehavet. Tidligere redningsforsøg med massive udsætninger af yngel i begyndelsen af 1990’erne har kun haft en kortvarig effekt, og den voksne gydebestand er i dag nede på 7.000 eksemplarer. Snæblen er rødlistet og er optaget på EU’s liste over særligt truede arter. Som følge af denne status kan Danmark opnå en betydelig støtte fra EU’s LIFEordning. Læs mere om projektet på www.skovognatur.dk.

Tekst fra Skov og Naturstyrelsen mail service dd.

De senest indberettede arter i Naturbasen: