Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

12. juni 2012

Endnu en sjælden orkide er stjålet (opgravet)

Sværd-Skovlilje

Efter samtale med en af mine venner om Sværd-Skovlilje (årets status), fortalte han at der i Vintersbølle Skov ved Vordingborg, er gravet en plante op (omkring d. 5. juni).

Selv om Sværd-Skovlilje "kun" er kategoriseret som "moderat truet" (EN), på den danske rødliste, har den en særlig status i Danmark, desuden er den fredet. Sværd-Skovlilje har meget svært ved at frøformere sig, da den i Danmark kun yderst sjælden bliver bestøvet. De planter vi kender i Danmark (i alt omkring 40 stk.), er sandsynligvis flere hundrede år gamle. Det skyldes, at de i sin tid spirede i krat, overdrev eller i græsnings-/stævningsskove, som var lysåbne. På sådanne lysåbne lokaliteter fandtes der sandsynligvis egnede bestøvere, men med tiden, og fredskovsforordningen af 1805, er de lysåbne lokaliteter blevet til mørke tætsluttede højskove, hvor bestøveren ikke kommer. Bliver der for mørkt i skovene, kan Sværd-Skovlilje overleve bøgetræerne, ved at føre en underjordisk tilværelse med svampe, hvorfra den får alt sin næring (symbiose). Når der atter bliver lysere i skoven, vil skovliljen sætte et bladskud op, muligvis med et blomsterbærende skud. I Danmark er det kun i Vintersbølle Skov, at Sværd-Skovlilje stod på en sådanne lysåben plet (overdrev). Denne plante var den eneste, som jævnlig blev bestøvet, med efterfølgende frugtsætning. Når man tager disse omstændigheder og dens biologi i betragtning, er det en katastrofe, at netop denne plante som satte frø, er blevet gravet op. Nu er chancen, for at der kommer nye planter i DK, endnu mindre.

Jimmy


Foto: J. Lassen

De senest indberettede arter i Naturbasen: