Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. juli 2012

Kommunernes ansvar - natur- og miljøindikatorer i kommunerne

Lad os fokusere på kommunerne

Som alle ved, overtog kommunerne langt det meste af ansvaret for natur og miljø efter amternes nedlæggelse.

Erfraringerne har været noget blandede. Nogle kommuner har virkelig gjort en indsats for at leve op til deres mye myndighedsansvar, andre steder er prioriteringen alt for lav.

Der er ikke nogen entydig sammenhæng mellem kommunens politiske farver og varetagelsen af natur- og miljøansvaret. Der er eksempler på borgerlige kommuner, der virkelig har gjort en god indssts - og på såkaldt røde kommuner, der i alt for høj grad har ligget under for lokale erhvervsinteresser.

I Thisted og Ringkøbing tilkendegav man i mere eller mindre uforblommede vendinger, at man da ikke ville politanmelde landmænd omkring overtrædelser af §3 og regler for bilag IV-arter. - I Lolland Kommune lå en sag ødelæggelse af bestande af Bakke-Gøgelilje og syltede i kommunen i lang tid - og er vist ikke en gang afgjort endnu.

Når en kommune skal varetage og håndhæve natur- og miljøansvaret, benytter de sig ofte af eksterne konsulenter med faglig kompetance. Men det er altså nødvendigt, at der i kommunen også er folk med faglig kompetance, der kan gå i indholdsmæssig dialog med både konsulenterne og andre myndigheder og borgere.

Hvordan varetages ansvaret ellers?

Ja, der bør udarbejdes indholsrige og forpligtende naturplaner for kommunen.

Aktive folk fra de grønne foreninger: DN, DOF og andre - og selvfølgelig også lokale, naturinteresserede kratluskere - er en meget vigtig faktor her. - Det er dem, der færdes i naturen, og ofte er de første til at registrere negative ændringer. Det er dem, der skal kigge både kommunen, andre myndigheder og landre i kortene!

Men lad os fokusere på det med naturplanerne. - Hvad bør en naturplan indeholde? - Nedenfor er et link til en interessant svensk side, hvor der er forslag til krav, der skal stillet til kommunerne.

Det er en god inspirationskilde.

miljoaktuellt.idg.se...sa-rankar-miljoaktuellt-sveriges-kommuner

Jeg foreslår altså, at vi fokuserer på, hvordan vi virkelig får kommunerne til at leve op til deres ansvar, og foretage en effektiv håndhævelse af love og regler omkring natur- og miljø.

Det skal vi gøre, inden vi begynder at tale om nye lovtiltag, som folk alligevel skal have mange år at vænne sig til.

Hvis vi får kommunerne til at fungere effektivt og hensigtsmæssigt som myndighed for natur- og miljø, så er vi et godt skridt på vejen.

Det første lovgivningsinitiativ vi skal i gang med, gælder det at skaffe midler til pleje af §3. Det skal så være meget snart. Og så må vi se på prioriteringen.

Vi kan starte med at bruge den andel af EU-midlerne, vi allerede nu må bruge.

Længeresigtede opgaver er indføring af ordninger som de engelske og svenske, hvor plejetilskud gives efter naturindholdet. Hvilket igen forudsætter, at man registrerer den lokale natur og biodiversitet.

Hvordan kommer vi videre?

Mon ikke forpligtende og indholdsrige naturplaner for kommunerne er et godt sted?!

De senest indberettede arter i Naturbasen: