Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. november 2003

Mindre jagt på arter i bestandsmæssig tilbagegang

Miljøministeriet har i dag udstedt reviderede bekendtgørelser om jagttid og vildtskader, som vil træde i kraft den 1. april 2004. Det er aftalt med Vildtforvaltningsrådet, at indholdet af disse bekendtgørelser vurderes ca. hvert 3. år. Der er denne gang tale om justeringer og ikke en gennemgribende revision af reglerne.

De væsentligste ændringer er:

- Jagttiden indskrænkes på vildtarter, der er er trængt og i bestandsmæssig tilbagegang. Det gælder fx hare, agerhøne og edderfugl.

- Jagttiden på de tre store havdykænder (fløjlsand, sortand og havlit) udvides med 14 dage.

- Der åbnes mulighed for at regulere krager og husskader med fælder.

Der tillades regulering af ræv i februar måned.

Normalt finder Vildtforvaltningsrådets parter selv frem til et samlet forslag, som miljøministeren efterfølgende kan tilslutte sig. Enighed omkring et samlet forslag kunne ikke nås i år, eftersom der særligt i relation til jagttider på havdykænder og kronvildt ikke kunne skabes enighed mellem parterne i Vildtforvaltningsrådet.

"Jeg må konstatere, at Vildtforvaltningsrådet ikke har kunne samles om en enig indstilling. På den baggrund har Miljøministeriet udarbejdet et forslag som efterfølgende har været udsendt i bred høring blandt interesseorganisationerne. Jeg mener at vi på den baggrund er endt med et afbalanceret resultat, der har solidt fæste i hensynet om en bæredygtig beskyttelse af vildtet" udtaler miljøminister Hans Chr. Schmidt.

Miljøministeren vil tage stilling til et eventuelt behov for fredning af kronhjort i september måned, når resultatet af arbejdet i det udvalg under Vildtforvaltningsrådet, der er nedsat for at komme med forslag til en samlet kronhjorteforvaltning i Danmark, foreligger.

Den beskedne udvidelse af jagttiden på fløjlsand, sortand og havlit sker med baggrund i en vurdering foretaget af Danmarks Miljøundersøgelser.

Yderligere oplysninger: Kontorchef Lars Gudmand Pedersen, Skov- og Naturstyrelsen, tlf. 39 47 24 01.


Foto: Anni Nielsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: