Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

10. april 2007

9,6 døgn i luften

Trækfuglene bliver ved med at imponere og komme med overraskelser.

I det svenske blad Vår Fågelvärld er en artikel om Lille Kobbersneppe og Alaskaspove begge fra Alaska.

Modsat vores egen Lille Kobbersneppe forlader denne race først yngleområderne i månedsskiftet september - oktober. Inden da har den forøget sin vægt fra 300-350 g til 450-600 g. Det er dog ikke kun fedt den tager på. Mens den æder sig en pukkel til opbygges brystmuskulaturen, da det jo er her vingerne er tilhæftet. Faktisk sker der en del fysiologisk idet tarme, mave og andre organer som ikke skal bruges under trækket skrumper ind. Samtidig vokser hjertet og anden muskulatur som har med flyvningen at gøre. Fra at være æde maskiner omformes de til flyvemaskiner.

Med satellitsender har det været muligt at følge fuglene. Nogle af fuglene landede først igen, når de nåede det sydlige Stillehav, og den kobbersneppe som fløj længst fløj i 9,6 døgn og 10800 km i et stræk, inden den igen fik fast grund under fødderne.

I gennemsnit fløj de 7 døgn uden landinger, og den genmsnitlige flyvestrækning for de satellitmærkede fugle var 8562 km i et stræk. Overvintringsområdet ligger i New Zealand og Australien

Jeg siger bare det er simpelthen fantastisk.

De senest indberettede arter i Naturbasen: