Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

12. april 2007

Supertræ for pattedyrenes udvikling

Evolutionært har den fremherskende teori længe været, at diversifikationen af de moderne fugle og pattedyr fandt sted efter Kridt/Tertiær-grænsens masseuddøen for 65 mill. år siden. Ældre fossiler stammede primært fra primitive grupper, der for størstedelens vedkommende uddøde sammen med dinosaurerne. De få der overlevede, havde en næsten eksplosionsagtig udvikling, først i begyndelsen af Tertiær og senere i midten af Tertiær, hvor dramatiske klimaændringer tvang både pattedyr og fugle til at tilpasse sig nye nicher.

Med introduktionen af molekylære data som supplement til de fossile, er man stille og roligt ved at gennemhulle den teori, først med en artikel om fuglenes udvikling www.fugleognatur.dk...show_message, og senest med en artikel, der dokumenterer, at også de moderne pattedyr er noget ældre, end man først troede.

Det viser sig, at store dele af de moderne pattedyrgrupper udvikledes for over 90 mill år siden, d.v.s. langt nede i Kridttiden. Pattedyr er velkendte i Kridt, men man har regnet dem for primitive forfædre til de moderne pattedyr og placeret dem udenfor de moderne grupper.

Udover at være ældre end man regnede med, viser undersøgelser også, at pattedyrenes evolution tilsyneladende er foregået noget anderledes end man troede.

De tidligste sikre kloakdyr (monotremata) dukker op for ca 166 mill år siden. Ud fra dem udspaltes pungdyrene (marcupialia) og de placentale pattedyr (eutheria) næsten samtidig for omkring 148 mill år siden. Ikke meget nyt i det, men overraskelsen er, at der så ikke sker ret meget i de næste 50 mill år, hvorefter de placentale pludselig, over en periode på 2,5 mill år, udspaltes i alle 4 moderne overordener for 100 mill år siden. Undersøgelsen viser også, at næsten alle moderne ordner var udviklet for 85 mill år siden og at de sidste udvikledes for 75 mill år siden.

I et tidsspand på 25 mill år, er de placentale altså gået fra et par primitive ordner til over 15 distinkte ordner, der alle er til stede i dag. Og de overlevede K/T! Hvorfor gør de det? I 50 mill år sker der næsten ingenting, hvorefter de i de følgende 25 mill år udvikler alle de moderne grupper. Data giver ikke nogle svar, men det er et spørgsmål, der vil komme til at beskæftige en del mennesker fremover.

Har palæontologerne så taget fejl? Både og! Nogle grupper, især blandt pungdyrene og multituberkulaterne, har haft en høj udviklingsrate kort efter K/T, men flertallet af dem overlevede ikke til i dag. Mange af de moderne ordner er fundet så sparsomt fossilt, at man ikke med sikkerhed kan konkludere noget som helst, andet end at det kunne være rart at finde nogle flere.

Stringent videnskabeligt er det meget svært at konkludere noget om udviklingsrater baseret udelukkende på, ofte meget få, landlevende fossiler. Her har de molekylære data meget stærkere kort på hånden.

Udviklingsrater er meget interessante og der forskes en del i det, bl.a. fordi det kan fortælle os en del om, hvordan forskellige grupper restituerer sig f.eks. efter større klimatiske forandringer som den, nogen mener vi står overfor i dag.

Fakta:

Artiklen der refereres til, er kommet til verden ved hjælp af imponerende mængder data. Det konstruerede supertræ består af ikke mindre end 4510 af verdens 4554 nulevende pattedyrarter. Ved hjælp af et 66-gen alignment bestående af over 51 000 nucleotider og 30 kladistisk robuste fossile kalibreringspunkter, dannes over 2500 mindre fylogenetiske træer, på det, der må være det første stort set komplette fylogenetiske stamtræ på moderne pattedyr på artsniveau. Datamængden gør det ikke alene, men det er en kæmpeindsats, at samle så meget, og i den nærmeste fremtid vil vi helt sikkert se meget mere til samlende supertræer indenfor mange andre grupper.

Foto

Billedet forestiller en Plesiadapis sp. fra Palæocen. En primitiv gruppe, der oprindeligt blev lagt under primaterne, men nyere undersøgelser placerer den som en uddød søstergruppe til dem, bl.a. på grund af en noget speciel tandmorfologi.

Litteratur:

O., R., P. Bininda-Emonds et al. 2007: The delayed rise of present-day mammals. Nature, Vol. 446 pp 507-511

D., Penny and M., J. Phillips 2007: Mass survival. Nature, Vol. 446 pp 501-502



Foto: Michael S. Jensen

De senest indberettede arter i Naturbasen: