Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. februar 2013

Naturstyrelsen anbefaler jagtpatroner, der giver kræft

Anskydninger giver vildtet kræft

For at undgå blyforurening af naturen blev anvendelsen af bly i jagtpatroner forbudt i 1996 og der blev indført stålhagl. Stålhagl indskudt i træerne giver problemer i træindustrien. Derfor blev der indført skovhagl, der er lidt blødere og ikke ødelægger save og finerknive på savværkerne. Haglene består af tungsten eller af bismuth. Naturstyrelsen kræver anvendelse af skovhagl i statens skove og foreslår en række patronmærker, der indeholder tungsten. Dansk Skovforening har udarbejdet en lignende liste.

I 2005 blev det påvist af et af den amerikanske hærs forskningslaboratorier, at tungsten er kræftfremkaldende, se: www.ncbi.nlm.nih.gov...15929896. Laboratoriet havde indopereret haglfragment lignende metalstykker i rotter. Rotterne udviklede alle en aggressiv kræft form i løbet af få måneder. Det betyder med al sandsynlighed, at alt vildt, der overlever efter at blive anskudt med blot et enkelt skovhagl af tungsten, vil dø. Det vil ske, når kræften, der er  forårsaget af haglet, breder sig efter nogle måneder. Det er skræmmende, for hyppigheden af anskydninger er høj.

Vildtforvaltningsrådet har forholdt sig tavst til spørgsmålet. I et notat fra DCE til Naturstyrelsen, fra september 2012, hævdes det, at problemet ikke er væsentligt, da der sælges få skovhagl med det kræftfremkaldende tungsten, se: dce.au.dk...Notat_anskydninger_med_tungstenhagl.pdf

Jeg anser notatet fra DCE: Vurdering af omfanget af anskydninger med tungstenshagl(wolfram) dateret den 26.09 2012 som et ”idyl notat”, som fortier alvorlige og væsentlige problemer med de kræftfremkaldende hagl. "Idyl notatet" mangler oplysninger om, hvor mange patroner med hagl af tungsten, der er blevet solgt, siden Naturstyrelsen og Dansk Skovforening krævede anvendelse af skovpatroner. Der savnes også oplysninger om, hvor store mængder af hagl, der er solgt til hjemmeladere af jagtammunition.

Det er helt uforståeligt, at miljøministeren ikke har forbudt anvendelsen af kræftfremkaldende skovhagl for flere år siden. Direkte at anbefale brugen af den type kræftfremkaldende hagl finder jeg horribelt.

I diverse jagtforaer var der en diskussion om tungsten/wolfram allerede i 2006/2007, som de daværende medlemmer af Vildtforvaltningsrådet ikke kan have været uvidende om. At Vildtforvaltningsrådet ikke er gået ind i en så oplagt sag for 6-7 år siden, ligger desværre helt i tråd med rådets manglende engagement i at få undersøgt den potentielle risiko, der er for harer og råvildt ved anvendelsen kobber i svineindustrien. Hvorfor ønsker Vildtforvaltningsrådet ikke at beskytte vildtet?

Rådet har naturligvis kendsskab til, at mange af de skovpatroner, der er indkøbt, sandsynligvis endnu ikke er blevet anvendt og nu ligger i diverse skuffer og skabe og venter på at blive brugt.

I Vildtforvaltningsrådet sidder Danmarks Jægerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes beskyttelse og Friluftsrådet. Disse organisationer bør snarest oplyse jægerne om, at der skal anvendes typer af skovhagl, der ikke indeholder det kræftfremkaldende tungsten, og kræve følgende initiativer fra miljøministeren:

- at anvendelse og besiddelse af patroner med hagl af tungsten forbydes.

- at miljøministeren foranlediger en indsamling og destruktion af giftige tungstensholdige

haglpatroner.


De senest indberettede arter i Naturbasen: