Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. februar 2013

Vånatur kontra tørnatur og forureneren-betaler-princippet endnu engang

Vi har her på FoN flere gange - og ikke altid lige konstruktivt - diskuteret midler til forbedring af vandmiljøet og midler til varetagelse af de tørre naturtyper (overdrev, enge, heder o.s.v.).- tid ud fra den påstand, at det tørre natur er blevet nedprioriteret på vådnaturens bekostning.

Nu er det sådan, at der flere steder i landet, bl.a. i Thy, er iværksat store projektet bl.a. med etablering af lavvandede søer i vandløbssystemer, der med medvirke til fjernelse af især N, men også P, hovedsagelig stammende fra den intensive landbrugsdrift, især betinget af svineproduktionen. - Disse projekter ligger både på statslige og private arealer, men er finansieret af statslige midler.

Tiltagene skyldes krav fra EU, som bl.a. udmøntes i vandramme-direktivet. EU har forlangt, at vi gør noget ved sagen.

Men: EU har også tilkendegivet, at det skal ske med knæsætning af forureneren-betaler princippet. Dette glemmer vi bare i Danmark. I stedet giver vi os til at bruge statslige midler til at rydde op efter den alt for intensive og alt for natur- og miljø-uvenlige landbrugsproduktion. Fortrængningsprocessen blev grunlagt under de 10 år med borgerlig, landbrugs-venlig regering.

Hvad er min pointe:

Jo, hvis nu vi nu begynder at leve op til "forureneren-betaler"-princippet på området, så vil der være betydelige offentlige midler til tør-naturen. Så vil der ikke være nogen grund til at Morten DD og andre folk, som jeg ellers respekterer, skal fremture i den lidt barnlige jalousi på vandmiljøet, fordi de føler de tørre naturtyper forbigået.

Forureneren-betaler-princippet vil indebære rensning ved kilden. D.v.s. landmanden skal simpelthen være ansvarlig for, hvad der løber ud i vandløbene fra hans mark. - Det er nok noget med sytematisk implementering af sedimentationsbassiner af rodzoneanlæg og den slags.

Selv om de nye vådområder, der referes til, også ofte er en gevinst for naturen, så er det da også lidt problematisk at betragte naturen som primært et rensningsanlæg for produktionen, er det ikke!

Har jeg ikke ret? - Og hvis ikke, da: hvorfor?

De senest indberettede arter i Naturbasen: