Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

16. marts 2013

Vandløbslovgivningen endnu engang - landbrugets selvforskyldte problomer

Vores miljøminister har vært ved at håndtere landbrugets spin omkring randzoner, vandløbsvedligeholdelse o.s.v. - Man skulle tro, hun havde nogle embedsfolk med indsigt, der kunne rådgive hende.

På Altinget hedder det således omkring ændringerne omkring vandløbsvedligeholdelse:

"Når landmænd skal kompenseres for tab på grund af ændret vandløbsvedligeholdelse, så vil der også blive taget hensyn til tab opstået på grund af ødelagte eller tilstoppede dræn. Det lovede miljøminister Ida Auken (SF) på et samråd i Folketinget torsdag." -

De såkaldte forsumpningsproblemer skyldes blandt andet kørsel med stadig tungere landbrugsmaskiner, der trykker j orden sammen, såkaldt traktose.

Det er også noget vrøvl, at dræn med udløb under vandoverfladen ikke kan transportere vandet. Det følger af almindelige fysiske facts for vandløb, deres fald o.s.v.

Mange steder har jorden i tidens løb sat sig, tørv er "brændt af" o.s.v. - Under alle omstændigheder er der en grænse for, hvor dybt man kan dræne.

Det sand og ler, som drænene transporterer ud i vandløbene, skyldes i hovedsagen af drænudløbet lægges for tæt ved vandløbets bund. - Problemerne kan klares ved sedimentationsbassiner, som bl.a. allerede anvendes ved vandløb i skovbruget - og på det nærmeste er lovkrav i vores naboland Sverige.

Drænvandet skal gennem sedimentationsbassiner og rodzoner, inden det løber ud i vandløbet. Det vil fjerne langt de fleste af landbrugets stort set selvskabte drænproblemer.

Det svarer udmærket til, at forureneren-betaler-princippet bliver fungerende for landbrugserhvervet, som det har været for andre i en årrække.

Fra samme artikel på Altinget:

"Liberal Alliances Leif Mikkelsen understregede, at hans bekymring ikke kun handler om deciderede oversvømmelser, men også om forsumpning. Han frygter, at der vil opstå forsumpning, når man reducerer vandløbsvedligeholdelsen og dermed hæver vandstanden i vandløbene. Højere vandstand betyder, at flere drænrør kommer under vand og dermed ikke kan aflede vandet som tiltænkt."

Jo, men når nu landbrugets problemer er selvforskyldte.

Liberal Alliance og Venstre er jo liberale partier. Men både liberalister og socialister og andre burde da kunne enes om forureneren-betaler-princippet, og at man har et ansvar for selvforskyldte problemer, der er sådan et godt princip.


De senest indberettede arter i Naturbasen: