Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

18. marts 2005

62 millioner års cyklus for masseuddøen.

10. marts publicerede forskere fra University of California, Berkeley en artikel i Nature, der sandsynliggør en cyklus på 62 millioner år for uddøen af marine skalbærende organismer.

Forskere har i årevis ledt efter mønstre og trends i den evolutionære udvikling. Trends er interessante, fordi alt tyder på, at evolutionen foregår i ryk, og ikke, som man intuitivt ville forvente, i et relativt ensartet tempo.

Problemet med at spore disse trends er ofte, at de kan være svære at korrelere på globalt plan, og forskerne i Nature artiklen er langtfra sikre på, hvad denne lange cyklus kan skyldes. Man har forsøgt at sammenligne med 14 kendte astronomiske og geofysiske årsager, uden større held. Lokale og regionale skift i økosystemer har vist sig at have overordentlig stor betydning for biodiversiteten og størrelsen og sammensætningen af flora og fauna.

En større masseuddøen kan relativt let korreleres, men årsagerne til dem er ofte ikke kendt i detaljer.

Populærvidenskabeligt linkes dinosaurernes uddøen f.eks. oftest sammen med et meteornedslag på Yucatan halvøen. Nogenlunde samtidig med meteoren spores også en usædvanlig voldsom vulkansk aktivitet bla. i forbindelse med at Indien rykkede nordpå, og det kan langtfra udelukkes, at det spillede en rolle. Masseuddøen giver en meget voldsom reduktion af faunaen. De fem største betød således en reduktion af marine invertebratfamilier på 57%, 22%, 21%, 20% og 15% i henholdsvis Perm, Ordovicium, Devon, Trias og Kridt.

En interessant implikation ved udryddelsen af store dele af den marine fauna er, at den ofte hænger sammen med havniveaufluktuationer og dermed det globale klima. Kan man fastsætte en 62 millioners cykel og korrelere den med kendte cykler, f.eks. de astronomiske Milankovitch cykler (på 20000, 40000 og 100000 år), vil man nå til en bedre forståelse af nutidens klima. Jo flere naturlige klimafaktorer man kender, jo bedre vil man kunne isolere og påvise eventuelle menneskelige påvirkninger.

Et engelsk interview med forskerne kan ses her www.lbl.gov...Phys-fossil-biodiversity



Litteratur:

Nature 2005, vol. 434, pp 147-148

Clarkson,E.N.K. 1993, Invertebrate Palaeontology and Evolution. Chapman & Hall, 434 pp.

McNamara,K.J. (ed) 1990, Evolutionary Trends. Belhaven, Cambridge, Mass., pp 368


De senest indberettede arter i Naturbasen: