Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

8. december 2003

Vejlernes feltstation nedlagt

Det er nu officielt, at Vejlernes Økologiske Feltstation er nedlagt pr. 1. dec 2003. Lukningen er seneste konsekvens af de nedskæringer i finansloven på 22 millioner, der har ramt Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) for 2004.

Vejlerne blev i 1958 fredet ved en frivillig deklaration på initiativ af ejerne. Fredningen blev i 1960 fulgt op af en reservatordning fra statens side, der oprettede det videnskabelige reservat Vejlerne. Reservatet samt randområderne er siden udpeget som Ramsarområde og EF-fuglebeskyttelsesområde. Ramsar Konventionen og EF-fuglebeskyttelsesdirektivet forpligter Danmark til at bevare området som levested for flora og fauna. Aage V. Jensens Fonde overtog Vejlerne i 1993, og driver det efter fondenes formål, som er at bevare naturområder, samt at indsamle og formidle viden om naturen.

Vejlernes Feltstation blev oprettet i 1978 med det formål at overvåge naturtilstandens udvikling i reservatet og de nærmeste randområder. Feltstationens arbejdsprogram har fokuseret på optællinger af rastende trækfugle og ynglefugle, mens registreringer af floraen samt af pattedyr, padder, krybdyr og insekter er foregået mindre systematisk.

Feltstationen har de seneste år hørt under DMU´s Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet på Kalø. Her har nedskæringerne på finansloven i kombination med nye arbejdsopgaver betydet, at man har været nødt til at prioritere. Vores engfugle har de seneste årtier oplevet en drastisk bestandsnedgang og der er kun få områder tilbage, hvor arter som almindelig ryle og brushane yngler. Forskning i engfugle er derfor et af de områder, der opprioriteres. Samtidig styrkes den terrestriske overvågning i NOVANA (Nationalt Overvågningsprogram for VAndmiljø og NAtur) fra 2004. Dette gavner fugle som rørdrum, terner, storke, hvepsevåge og ca. 75 andre fuglearter, som er med i den kommende overvågning. Desuden overvåges insekter, karplanter, pattedyr, fisk, padder og krypdyr. Fælles for arterne er, at de står på EF-Fuglebeskyttelsesdirektivets Anneks 1 eller på EF-habitatdirektivets bilag II, IV eller V, og at Danmark derfor har en international forpligtelse til at overvåge dem.

Set i det lys kan prioriteringen være fornuftig nok, hvor ærgerlig den end måtte være. NOVANA-overvågningen af vores sjældne og truede natur er vel, når man bliver nød til at prioritere, vigtigere end de regelmæssige tællinger vandfugle i Vejlerne. Men afslutningen af epoken betyder desværre et farvel til de fine tidsserier med fugleobservationer og til de dygtige og arbejdsomme observatører der har udført et kæmpe stykke arbejde gennem mange år.

De senest indberettede arter i Naturbasen: