Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

8. maj 2007

En helle - en fredet træk-korridor

Dr.dk skriver i dag:

Opvarmning forvirrer dyr på træk.

Polerne smelter, verdenshavene stiger og vejret bliver mere ekstremt med flere orkaner. Konsekvenserne af den globale opvarmning er mange og kendte.

Og med til listen kommer nu også, at dyr på træk bliver forvirrende af de stigende temperaturer. Der går simpelthen kuk i dyrenes indre kompas, jo varmere klimaet bliver.

Mange trækdyr kan ikke finde ud af, hvornår det er sommer, og hvornår det er vinter, og derfor går mange af dem på træk på det forkerte tidspunkt. Det gør dem sårbare over for hedebølger, tørke og kulde.

Det er vicedirektøren i FN´s program for dyr på træk, marokkaneren Lahcen El Kabiri, der kommer med den dystre melding ved åbningen af et FN-møde mellem 166 nationer i Bonn.

Og der er gode grunde til at tænde for advarselslamperne. Blandt fuglearterne er tranerne for eksempel begyndt at overvintre i Tyskland i stedet for at flyve til deres sædvanlige, varmere destination i Spanien eller Portugal. Og hvis Tyskland bliver ramt af en hård vinter vil bestanden af traner ifølge El Kabiri blive reduceret kraftigt.

Det er ikke kun fuglearterne, der kommer til at lide under den globale opvarmning. Flagermus, delfiner, antiloper og skildpadder bliver også rundtossede af det varmere vejr.

For at hjælpe dyrene foreslår El Kabiri, at FN-nationerne i stigende grad skal samarbejde om at skabe og bevare såkaldte træk-koridorer - en slags helle, hvor dyrene kan hvile og indtage føde, mens de er på træk.


vh/Peter

De senest indberettede arter i Naturbasen: