Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

11. maj 2007

Skyd fuglene og scor points

Dagens nyhed fra 9. maj fra Innovation Lab (www.LabConfidential.dk):

Alternativt onlinespil sender dig på fuglekiggeri i San Francisco

Tålmodigt har vi siddet i skjul og scannet lysningen gennem optikken. Pludselig stiger pulsen og koncentrationen skærpes, da et bytte giver sig til syne. Ganske ubevidst om vores tilstedeværelse er det blevet lokket frem af maddingen og sidder nu intetanende og nipper til det gratis måltid.

Adrenalinet pumper mens vi kæmper med at få indstillet sigtet - det er et spørgsmål om sekunder, før det kommende trofæ aner uråd og forsvinder ind i skoven. Lidt til venstre, lidt mere, en anelse ned, zoom. Målet står nu helt klart i linsen, og det er med en vis ærefrygt, vi betragter det vilde dyrs mindste bevægelser.

Laaangsomt øges trykket på venstre musetast, og med et stille ´klik´ er gråspurven foreviget med webkameraet. Endnu en fugl er i kassen og igen er der point til kontoen.

Det kunne være uddrag fra en farverig jagthistorie, men det er blot en beskrivelse af et nyt onlinespil, hvor målet er at tage billeder og genkende vilde fugle - ude i den virkelige verden! Det er et hold fra UC Berkeley (en afdeling af University of California), som har kombineret så forskellige genrer som onlinespil og fuglekiggeri.

Helt konkret har man opstillet et avanceret webkamera på en bagterrasse, som har udsigt over en skov, der ligger i San Francisco. Kameraet styres af de registrerede brugere/spillere, som kan panorere og zoome ind på området i jagten efter fugle. Det giver point for hvert billede man tager (sjældne fugle giver flere points), og ligeledes får man points for at genkende og navngive de afbildede fugle.

Det lyder måske ikke så ophidsende, men efter at have prøvet det synes vi faktisk, det var ganske underholdende, og man bliver hurtigt grebet, når man har fået øje på den første piphans. Kameraet reagerer overraskende hurtigt på ens kommandoer, og det er sjældent et problem, at alle brugere skal deles om det samme kamera.

Formålet med spillet er bl.a. at give almindelige mennesker en tættere kontakt med dyreverdenen og miljøet - en kontakt de måske ikke ellers har mulighed for at opleve. Samtidig giver det også forskere mulighed for at studere områder uden rent fysisk at være til stede. Folkene bag forestiller sig i den forbindelse, at man også opstillede kameraer mere eksotiske steder som på den afrikanske savanne, på Nordpolen, under vandet osv. Og når det lidt bemærkelsesværdigt er sjovt at kigge på fugle via nettet, hvordan bliver det så ikke at spotte løver, tigre, isbjørne og hvaler online?

cone.berkeley.edu/ (husk 9 timers tidsforskel)

Jonas Juhler Hansen

Redaktør, LabConfidential

jonasj@ilab.dk

bqLyTdcMLhc


De senest indberettede arter i Naturbasen: