Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

1. juli 2013

En note om findestedet for Gulbenet Glanssvirreflue (Epistrophe diaphana)

Denne art kendes i Danmark hidtil kun i et enkelt eksemplar. Torp (1984, 1994) angiver, at det er taget ved Skovmøllen på Fyn i 1800-tallet uden nærmere data. At han sætter prikken på Midtfyn er lidt underligt. I dag findes der en Skovmøllen midt i Bogense by. Der findes desuden to andre Skovmøllen, ved Giber Å syd for Århus og ved Femmøller på Djursland.

Bartsch (2009) placerer på udbredelseskortet den danske prik nord for Århus. Hans motiver til dette kender jeg ikke; han har sikkert tænkt på Skovmøllen syd for Århus.

Men fluen er fanget et helt andet sted, nemlig på Silkeborg-egnen.

Michael Drewsen drev sammen med sin bror Christian Drewsen Strandmøllen ved Mølleåens udløb, efter at deres far, Johan Christian Drewsen døde i 1844. I 1844-45 grundlagde de to brødre ”i en fjern og uopdyrket egn” da.wikipedia.org...Michael_Drewsen Silkeborg Papirfabrik, som anvendte vand fra Gudenåen. Byen Silkeborg voksede op omkring papirfabrikken, som i dag hedder Drewsen Silkeborg Papirfabrik A/S. De drev fabrikken sammen, indtil Michael Drewsen i 1865 overtog den alene, mens Christian Drewsen koncentrerede sig om Strandmøllen og de i 1845 tilkøbte Ørholm og Nymølle www.denstoredanske.dk...Christian_Drewsen.

Christian Drewsen var en ivrig entomolog (Tuxen 1968), som ikke mindst interesserede sig for svirrefluer. Han etiketterede sine fund Strandmøllen, som sikkert har dækket over hele hans indsamlingsområde. Men der findes også en del fluer, som er etiketteret Skovmøllen, i samme håndskrift og etiketlayout. Dette var hans betegnelse for hans og broderens papirfabrik. Man kan bemærke den smukke ensdannethed og fabrikantmentaliteten i valget af lokalitetnavne. Uden at jeg har set eksemplaret af Epistrophe diaphana, vil jeg gætte på, at et studium af dets etiket vil vise sig at være et eksempel på ovenstående.

Litteratur

Bartsch, H. 2009: Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. – Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna DH 53a, 406 s.

Torp, E. 1984: De danske svirrefluer. - Danmarks dyreliv 1, 300 s.

Torp, E. 1994: Danmarks svirrefluer. - Danmarks dyreliv 6, 490 s.

Tuxen, S.L. 1968: Entomologisk Forenings historie 1868-1968. – Entomologiske Meddelelser 36: 5-125.


De senest indberettede arter i Naturbasen: