Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

19. februar 2017

De danske Cladonia-arter

Ulrik Søchting, 2017. LAV I KLIT OG HEDE. De danske rensdyr- og bægerlaver og deres følgearter. BFN Forlag.

Dette er guf for enhver lavinteresseret. Bogen starter med en lækkerbisken, nemlig en opskrift: Friturestegt rensdyrlav med crème fraiche à la NOMA. Men resten af bogen er også guf. Indledningen er ganske omfattende, men vi får her god og nødvendig viden om disse arters bygning, udvikling, vækst og spredning. Deres typiske voksesteder gennemgås, og der fortælles om deres plads i successionen på disse. Vi får at vide om truslerne mod disse laver, som bl.a. omfatter klimaændringer og overmål af kvælstof. Lavernes stofskifteprodukter er vigtige og giver anledning til farverne på både de sterile partier og frugtlegemerne. Metoderne til bestemmelse gennemgås. Spottests med nogle få simple kemikalier og UV-lys spiller en vigtig rolle, og det kan alle udføre. Sværere tilfælde kræver mere indviklede metoder. Der sluttes med lidt om brugen af laverne. Foder for rensdyr i arktiske egne, dekoration af bl.a. gravsteder og altså lidt gastronomi. Teksten er skrevet i et ligefremt og let læseligt sprog og ledsaget af fotos.

Der bringes to nøgler. Den ene omfatter de 33 mest almindelige Cladonia-arter. Her bruges udelukkende morfologi og farve af primærskæl, podetier (bl.a. soredier) og frugtlegemer. Den anden nøgle omfatter alle landets 58 Cladonia-arter og er udvidet med brugen af spottests med kemikalier og UV-lys. Så følger beskrivelser af alle de danske Cladonia-arter. Først de 7 rensdyrlaver fulgt af de 51 bægerlaver. De er opført i alfabetisk orden efter latinsk navn fulgt af det danske navn. Beskrivelserne omfatter primærskællene, podetierne, frugtlegemer og pyknider, om tilstedeværelse og position af soraler og skæl. Det følges af noter om kemiske spottests og UV-Lys, om de er positive eller negative. Det tredje afsnit i beskrivelserne drejer sig om forveksling med nærstående arter, og hvad der adskiller dem. Sidste afsnit fortæller om udbredelse, voksesteder og økologi. For hver art bringes slutteligt et foto af særdeles god kvalitet, som støtter fint ved bestemmelsen..

Bogen anbefales varmt. Den er et must for alle lavinteresserede, men andre kan også have glæde af den og måske blive inspireret til en ny interesse. Og så er bogen på 112 sider tilmed billig: 75 kr. + forsendelse ved henvendelse til forlagsbestyrer@bfnsforlag.dk

En mere detaljeret anmeldelse vil komme i Dansk Botanisk Forenings blad URT.

Ole



Foto: Ole B. Lyshede

De senest indberettede arter i Naturbasen: