Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. september 2017

Historien om Alexander von Humboldt

Når talen falder på nogle af de klassiske naturforskere, har de fleste som regel ingen problemer med at placere Charles Darwin og hans store banebrydende evolutionsteori. Ganske mange kan også klare Alfred Russell Wallace, der formulerede en evolutionsteori på samme tidspunkt som Darwin, og som henad vejen også grundlagde zoogeografien som videnskab. Svenskeren Carl von Linne, der sidst i 1700-tallet opfandt det system, som vi stadig bruger til at navngive organismer, er som regel heller ikke noget problem – men hvad så med Alexander von Humboldt? Selvom Humboldt har fået flere ting opkaldt efter sig end noget andet menneske – en pingvin, et stinkdyr, en pæn håndfuld planter, en havstrøm, diverse bjerge og landskabstræk, skoler, skibe, universiteter, gader og meget andet godt. – er han i dag i det store hele ukendt. Og det selvom man med god ret kunne hævde, at det var ham, der lagde grundlaget for, at mænd som Darwin og Wallace, og mange andre senere naturforskere kunne udvikle deres teorier, er han i stort set gået i glemmebogen i dag.

Men det er der heldigvis råd for – altså hvis man kaster sig ud i at læse The Invention of Nature af Andrea Wulf. Det er en detaljeret biografi om von Humboldt, der beskriver et menneske med en altopslugende interesse for naturen, udstyret med en nærmest manisk nysgerrighed og trang til at måle, veje og notere alt – og jeg gentager: alt – hvad han så, oplevede og fangede. Han slæbte måleinstrumenter med sig op ad sydamerikanske bjerge, så han kunne måle temperatur, luftfugtighed, sigtbarhed og alt hvad han ellers kunne komme i tanke om, mens han steg op i højderne. Han fangede insekter og samlede planter, skød fugle og dyr, interesserede sig for minedrift, politik, landbrug, astronomi, fiskeri, kunsthåndværk, anatomi – ja, en nærmest endeløs liste af emner, og hvad der er nok så vigtigt – han var i stand til at sammenstille al den viden han havde og skabe et overblik over naturen og dens sammenhænge, og hvordan tingene påvirkede hinanden. Han var en af de første økologer, selvom begrebet økologi slet ikke var opfundet endnu, og han var en af de første som for alvor indså hvor store problemer mennesker kunne skabe for sig selv, når de drev rovdrift på naturen. Han var den første som foreslog, at Sydamerika og Afrika engang havde hængt sammen, og han beskrev længe før alle andre hvordan mennesket kunne påvirke klimaet.

Det er en utrolig spændende bog, som enhver, der er interesseret i naturen og naturhistorie bør læse på et eller andet tidspunkt. Humboldt levede et eventyrligt liv, og hans betydning for moderne naturvidenskab er enorm. Han fortjener at blive husket noget mere!

Den kan købes bl.a. hos Amazon og Saxo, og koster kun omkring 130 kroner i paperback-udgave.



Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: