Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. januar 2014

EU-Parlamentet ønsker at redde sommerfugle mod genmodificeret majs

EU-Parlamentet ønsker at redde sommerfugle mod genmodificeret majs

d. 26 january 2014

EU-Parlamentet har klart udtalt sig imod godkendelsen af en ny genmodificeret majssort. Pollen fra genmodificeret Majs 1507, kaldet Herculex kan true harmløse sommerfugle, natsværmere og bier, som der står i en forskningsprojekt. Parlamentsmedlemmer opfordrede også de nationale regeringer for at forhindre godkendelse af Majs 1507. Tyskland; imens Forbundsministeriet for Landbrug i Berlin stadig spekulerer på, om det vil støtte op om EU Parlamentet udtalelser? Læs artikel på Die Welt: www.welt.de...EU-Parlament-will-Schmetterlinge-vor-Genmais-retten

Hvad er Majs 1507?

Den genmodificerede Majs 1507 har gennem tilførslen af fremmede gener fået to nye egenskaber. Den er resistent i forhold til sprøjtegiften glufosinat og den producerer selv en gift; insekticidet Bt toxin Cry1F, der kan dræbe to skadedyr, der optræder på majs - halvmøllet; Majsborer, Ostrinia nubilalis og Majsrodbille, Diabrotica virgifera.

Men hvad der er giftig for en Majsborer er altså også giftig for bier, natsværmere og sommerfugle, og de kommer i kontakt med giften gennem planternes pollen.

Og dyrkningen af Majs 1507 vil være afhængig af brugen af glufosinat, som samtidig rammer alle andre organismer. Ligeledes peger resultater fra USA og Sydamerika på, at dyrkningen af herbicidtolerante afgrøder øger brugen af sprøjtemidler. En tilladelse til at dyrke Majs 1507 i EU vil derfor fremme brugen af glufosinat. Og at majsen har en utilsigtet og sandsynligvis skadelig virkning på jordbunden.

De senest indberettede arter i Naturbasen: