Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. februar 2014

2 nye myrearter for Danmark

2 nye myrearter for Danmark.

Jeg har et par år prøvet at lære de danske myrearter at kende og har siden 2011 samlet nogle hundrede prøver af forskellige arter. Ud over at have fået lært nogenlunde at adskille de almindelige arter, som langt størstedelen af materialet har bestået af, er det også blevet til et par mere sjældne arter fx det andet danske fund af Tyvemyre/ Solenopsis fugax, det andet danske fund af stikmyren Myrmica gallienii og et fund af den på Sjælland sjældne barkmyre-art Leptothorax muscorum.

Blandt de tilfældige prøver, som jeg samlede i 2011 og alle fik bestemt af Jørn Bittcher, dukkede en alternativt udseende Leptothorax op i en prøve af Barkmyre/ Leptothorax acervorum fra Gribskov. Denne myre vist sig at være arten Leptothorax goesswaldi, Kutter 1967, som ikke tidligere var fundet i Danmark. Faktisk er den en af den europæiske myrefaunas store sjældenheder med fund fra nogle lokaliteter i Alperne, en lokalitet i Sverige samt en i Kasakhstan. Dette fund fik mig til at lede mere efter arten i 2012 og 2013, og det gav 2 fund yderligere fra henholdsvis Tisvilde Hegn og Asserbo Plantage. Desuden blev arten genfundet på Gribskovlokaliteten.

Under eftersøgningen af L. goesswaldi dukkede flere lidt alternativt udseende eksemplarer op fra Tisvilde Hegn, som ved nærmere undersøgelse viste sig at være Leptothorax kutteri, Buschinger 1966. Denne art var heller ikke tidligere kendt fra Danmark. Siden har jeg også fundet denne art på Melby Overdrev. Arten er mere almindelig end L. goesswaldi og er fundet flere steder rundt omkring i Europa.

Begge arter er arbejderløse og lever som snyltere i boer af Barkmyre/ L. acervorum. L. goesswaldi-dronningen trænger ind i et værtsmyrebo og dræber dronningen, hvorefter værtsmyrens arbejdere opfostre hendes afkom. Når der ikke er flere arbejdere tilbage går boet til grunde. Dronningen af L. kutteri afviger ved ikke at dræbe værtsmyredronningen men lever mere som gæst end som snylter i boet.

Sandsynligvis er begge arter mere udbredt i Danmark, men de er små, besværlige at finde og svære at bestemme.

Listen af fund af de to arter ser, foreløbig, sådan her ud:

Leptothorax goesswaldi:

Dania, NEZ, Gribskov, 28-x-2011, 1 eksemplar.

Dania, NEZ, Gribskov, 13-vii-2013, 1 eksemplar (fundet af Jørn Bittcher).

Dania, NEZ, Tisvilde Hegn, 16-x-2012, 1 eksemplar.

Dania, NEZ, Asserbo Plantage, 5-x-2013, 1 eksemplar.

Leptothorax kutteri:

Dania, NEZ, Tisvilde Hegn, 27-viii-2013, 1 eksemplar.

Dania, NEZ, Tisvilde Hegn, 7-ix-2013, 8 eksemplarer (fundet sammen med Jørn Bittcher).

Dania, NEZ, Tisvilde Hegn, 20-ix-2013, 3 eksemplarer.

Dania, NEZ, Tisvilde Hegn, 23-ix-2013, 4 eksemplarer (fundet af Jørn Bittcher).

Dania, NEZ, Melby Overdrev, 26.x.2013. 1 eksemplar.

Dania, NEZ, Melby Overdrev, 3.xi.2013. 1 eksemplar.


De senest indberettede arter i Naturbasen: